De politie in Deventer en Zwolle test de nieuwe wapenstok al sinds 2014
NOS Nieuws

Wapenstok: niet de lengte, maar de dikte doet ertoe

De nieuwe uitschuifbare wapenstok die agenten waarschijnlijk over twee jaar krijgen, is 11 centimeter langer dan de gummiknuppel en is van metaal. Tenminste, als de politie in zee gaat met de importeur van de wapenstok waarmee een proef is gedaan in Zwolle en Deventer.

Met de nieuwe stok zou je makkelijker en harder kunnen slaan en ingeschoven is hij compacter dan de huidige stok. Volgens importeur Gerard Terpstra is het wapen wel een stuk zwaarder en daardoor ook pijnlijker. "Het effect is groter want hij is van metaal. Je kunt meer schade toebrengen."

Grotere impact

Doordat de stok langer is kunnen de agenten tegenstanders ook beter op afstand houden, zegt de importeur. Forensisch arts Sieb van Kuijk vindt niet dat de lengte of het materiaal het grootste verschil maakt, maar de dikte van de stok.

"De politie wil mensen uitschakelen door ze pijn te doen. Dit nieuwe wapen is iets smaller en heeft daardoor een grotere impact op het lichaam. Daarmee lijkt hij effectiever te zijn", aldus Van Kuijk.

"De oude stok is een stevige gummiknuppel, de nieuwe is dunner en gaat dieper het weefsel in. Als je met een plank op een arm slaat geeft dat minder verwondingen dan als je met een staaf slaat", legt de arts uit.

Of de nieuwe stok door de diepere wonden ook meer pijn doet vindt Van Kuijk lastig te zeggen. "De cliënten die wij onderzochten gaven pijn aan, maar dat deden ze ook bij de oude stok. Het is moeilijk om een maat aan de pijn te geven."

'Nieuwe wapenstok heeft afschrikkend effect'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl