De uitschuifbare wapenstok is net zo lang als de huidige extra lange wapenstok die sporadisch door de politie wordt gebruikt.
NOS Nieuws

Taser is te duur, dus krijgen agenten een uitschuifbare wapenstok

Politieagenten krijgen voorlopig geen taser, maar wel een uitschuifbare wapenstok. Dat hebben de Nationale Politie en minister Van der Steur besloten. Agenten krijgen de uitschuifbare wapenstok naar verwachting in 2018.

De Nationale Politie vindt het tegelijk invoeren van twee nieuwe instrumenten niet haalbaar. Voor ze die mogen gebruiken, moeten agenten namelijk eerst een training krijgen. Ook geld speelt een rol bij het besluit. Een taser kost zo’n 1500 euro en de politie zit in financieel zwaar weer.

Geëxperimenteerd

De uitschuifbare wapenstok is niet voor alle agenten nieuw. In 2012 werd er door de politie mee geëxperimenteerd. Toen bleek dat de uitschuifbare wapenstok de agenten beter beviel dan de korte gummiknuppel, omdat je er makkelijker en harder mee kan slaan. En het is een kleiner wapen om met je mee te dragen. Op de normale knuppel was ook veel kritiek, die zou vaak in de knieholte terechtkomen. Bij de uitschuifbare wapenstok is dit probleem verholpen.

Ook met de taser werd in 2012 geëxperimenteerd, maar het besluit om alle agenten met zo'n wapen uit te rusten wordt dus nog even uitgesteld. De trainingen en de wapens zelf zijn te duur.

De politie in Deventer en Zwolle test de nieuwe wapenstok sinds 2014

Het stroomstootwapen, de taser, staat al jaren ter discussie. Speciale arrestatieteams gebruiken ze al wel. Agressieve verdachten kunnen ermee worden uitgeschakeld zonder dat er een vuurwapen nodig is.

Maar de taser is niet onomstreden. In landen als de Verenigde Staten, waar het wapen veel wordt gebruikt, overlijden regelmatig mensen door politie-tasers. Ook kun je er brandwonden en hartklachten door oplopen.

De taser

Politiebond ANPV is voorstander van de taser en zegt dat het levens van verdachten kan redden. In maart schoten agenten in korte tijd twee mannen dood. De politiebond zegt dat dit voorkomen had kunnen worden als de agenten een taser hadden gehad.

De spijkermat, ook getest in 2012, gaat er definitief niet komen. Spijkermatten kunnen door agenten op de weg worden gegooid om vluchtauto's tegen te houden. Wie eroverheen rijdt, heeft meteen vier lekke banden. De proef was een succes maar er is niet genoeg geld.

Een spijkermat op een zebrapad in het centrum van Brussel vanwege verhoogde terreurdreiging

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl