Martin Schulz

Voorzitter Europees Parlement leest Erdogan de les

Het conflict tussen Duitsland en Turkije over de genocide op de Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog heeft nu ook het Europees Parlement bereikt. Voorzitter Martin Schulz, een Duitse sociaaldemocraat, heeft een brief op poten geschreven aan de Turkse president Erdogan. De brief wordt morgen officieel verstuurd, maar is al in handen van Der Spiegel. Schulz laat zich in het stuk in ongewoon scherpe bewoordingen uit over het optreden van Erdogan.

De Duitse Bondsdag nam vorige week met een enorme meerderheid een resolutie aan waarin de genocide wordt erkend, tot grote woede van Turkije. Erdogan suggereerde onder meer dat Duitse parlementariërs van Turkse afkomst namens de PKK optreden, de Koerdische groepering die volgens Turkije, Europa en de VS terroristisch is. Verdere stelde hij hun Turkse afkomst ter discussie en eiste zelfs een bloedtest. En gisteren liet Turkije weten dat er aanklachten worden voorbereid tegen elf Bondsdag-leden met een Turkse achtergrond. De politici zijn in Duitsland uitgescholden en bedreigd.

Gevolgen voor relatie EU-Turkije

Schulz ergert zich aan die aanvallen van Erdogan op de Duitse parlementariërs. "Volksvertegenwoordigers mogen nooit als terroristen worden afgeschilderd, ongeacht de politieke meningsverschillen die er spelen", schrijft Schulz. "Dit is een absolute taboedoorbraak, die ik ten zeerste veroordeel."

"Met grote zorg heb ik kennisgenomen van de berichten, dat u gekozen leden van de Bondsdag verbaal zwaar onder vuur heeft genomen en verwijten heeft gemaakt vanwege hun stemgedrag."

"Als voorzitter van een multinationaal, multi-etnisch, multireligieus parlement wil ik u dit zeggen: het in vrijheid kunnen uitoefenen van het ambt van volksvertegenwoordiger is een van de belangrijkste pijlers onder onze Europese democratieën." Hij denkt dat de Turkse bedreigingen gevolgen kunnen hebben voor de relatie tussen de EU en Turkije.

Volksvertegenwoordigers mogen nooit als terroristen worden afgeschilderd, ongeacht de politieke meningsverschillen die er spelen.

Martin Schulz, voorzitter Europees Parlement

Schulz zegt dat de aanvallen op zijn mede-parlementariërs hem aan het hart gaan. "Een aantal van de door u persoonlijk aangevallen collega's uit de Bondsdag, maar ook leden van het Turkse parlement die het slachtoffer zijn van uw maatregelen, zijn al jaren collega's van me en sommigen betekenen ook persoonlijk veel voor mij. Ik voel mij verplicht deze collega's waar mogelijk te beschermen."

Schulz heeft zich vaker kritisch uitgelaten over het steeds repressievere bewind van de Turkse president. Hij was ook nauw betrokken bij de deal tussen Europa en Turkije over het terugsturen van vluchtelingen uit Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl