NOS Nieuws

Nog geen experimenten met stemcomputer

De Tweede Kamer is tegen een experiment op korte termijn met stemcomputers. De Kamer verwierp een initiatiefwet van de VVD om weer stemmen via een beeldscherm mogelijk te maken. In het plan van de VVD maken kiezers een keuze via een computer, maken een print en doen die in een stembus. De komende vijf jaar zou met het nieuwe systeem moeten worden geëxperimenteerd.

Volgens het VVD-Kamerlid Taverne is het systeem veilig, omdat de stemmen niet elektronisch worden opgeslagen, en gaat het tellen sneller dan nu het geval is met stembiljetten. Het systeem komt in grote lijnen overeen met het advies van de commissie-Van Beek.

Ook PvdA tegen

Maar een meerderheid vindt het plan van de VVD niet goed doordacht en te duur. Behalve de oppositiepartijen SP, CDA, PVV, D66 en Partij voor de Dieren stemde ook regeringspartij PvdA tegen.

Eerder plaatste het kabinet ook al allerlei kanttekeningen. Minister Plasterk heeft geen principiële bezwaren, maar hij zei niet te weten of experimenten technisch, juridisch en financieel haalbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl