Bloemen voor het Muhammed Ali Cultural Center in Louisville
NOS Nieuws

De laatste uren van Muhammad Ali: ik ga naar Allah

Muhammad Ali had er vrede mee dat hij ging sterven, blijkt uit de getuigenissen van zijn naaste familie over de laatste uren van de bokslegende. "Ik heb geen pijn. Huil niet om mij, ik ga naar Allah. Ik leef in vrede met God, het gaat goed", waren zijn laatste woorden tot zijn jongere broer Rahaman Ali.

Ali stierf vrijdagavond in een ziekenhuis in Scottsdale, Arizona, aan de gevolgen van luchtwegproblemen in combinatie met de ziekte van Parkinson. Hij was de laatste 24 uur omringd door zijn negen kinderen, zijn broer en zijn vierde vrouw, Lonnie.

Zijn dochter Hana Ali beschrijft op Twitter hoe haar vaders hart het nog 30 minuten volhield nadat alle vitale organen verder waren uitgevallen. "Niemand had ooit zoiets meegemaakt. Een laatste blijk van zijn geest en zijn wil."

Hana Ali beschrijft hoe Ali's vrouw en kinderen om het bed stonden en islamitische liederen zongen. De oud-bokser, zijn leven lang trots op zijn uiterlijk, vroeg zijn twee jaar jongere broer in zijn laatste uren nog: "Rahaman, hoe zie ik eruit?" "Je ziet er voor mij nog hetzelfde uit", antwoordde Rahaman.

Het lichaam van Ali wordt overgebracht naar zijn geboortestad Louisville in de staat Kentucky. Daar vindt vrijdag de afscheidsplechtigheid plaats, met toespraken van onder anderen oud-president Bill Clinton en komiek Billy Cristal. Voorafgaand aan de bijeenkomst wordt het lichaam van Ali door de straten van Louisville gereden.

Muhammad Ali met zijn trainer in 1967

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl