NOS Nieuws

Leven duurder: rokende smulpaap in tochtig huurhuis is de pineut

Wat werd duurder en wat goedkoper?

Ben je een bourgondische shagroker en woon je in een slecht geïsoleerd huurhuis? Dan krijg je het volgens het CBS momenteel financieel flink voor je kiezen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat de prijzen van restaurants, tabak, energie en de huren de afgelopen twintig jaar flink zijn gestegen. Een pakje shag werd maar liefst drie keer zo duur.

De energierekening werd meer dan verdubbeld (+130 procent), vooral door de hogere gasprijs. Die stond vorig jaar op 75,4 eurocent per kubieke meter, een van de hoogste prijzen van Europa. De prijs steeg met name door de toegenomen belastingen, zoals btw en heffingen.

De gemiddelde prijsstijging tussen 1996 en 2016 was 45 procent, vertelt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Maar is het leven nou echt duurder geworden? Uit hetzelfde CBS-bericht blijkt dat de loonkosten per gewerkt uur in twintig jaar tijd met 72,3 procent zijn gestegen. Oftewel, we zijn met zijn allen ook veel meer geld gaan verdienen.

Zolang de stijging van de lonen in de pas loopt met de stijging van de prijzen (inflatie), ga je er als werknemer gemiddeld genomen niet op achteruit.

De cijfers spreken voor zich: vorige week maakte het CBS bekend dat we dit voorjaar meer uitgaven dan een jaar geleden. Ook de koopkracht zit in de lift.

Levenswijze

Of het leven duurder is geworden, hangt kortom vooral af van je levenswijze. Heb je een baan, rijd je in een tweedehandsauto, rook je niet, ga je weinig uit eten of naar het museum en trek je liever een warme trui aan dan dat je de verwarming hoger zet?

Dan zou je ondanks de hogere prijzen gewoon meer geld in je portemonnee moeten hebben dan twintig jaar geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl