Sommige scholen gaan met schoolreis naar de Efteling in plaats van Parijs
NOS NieuwsAangepast

'In plaats van schoolreis naar Parijs deden we een dagje pretpark'

"We gaan dit jaar niet naar hoofdsteden," zegt Wim Krijbolder, leraar op het Pius X-college in Bladel. Zijn school treft maatregelen na de aanslagen in Parijs en Brussel en past de buitenlandreizen aan.

Die reis is vaak iets waar een middelbare scholier al heel lang naar uitkijkt en dus proberen ze wel met alternatieven te komen. Eerder werd een reis naar Berlijn omgeboekt naar Dresden. "En vandaag vertrekken de 3-havoleerlingen naar Engeland, maar ze slaan daarbij Londen een keertje over."

Uit een NOS-rondgang langs zo'n honderd scholen blijkt dat veel scholen worstelen met de jaarlijkse buitenlandreizen. Ze willen de leerlingen niet teleurstellen en ook niet toegeven aan de terroristen. Aan de andere kant zijn er ook veel vragen van bezorgde ouders en willen ze veilig op reis kunnen. En dus gaat de reis over het algemeen wel door, maar dan met wat aanpassingen in het programma.

  • Roel Pauw / NOS
    Havo 3 van het Pius X-college gaat naar Engeland
  • Roel Pauw / NOS
    In verband met aanslagen in Europese hoofdsteden slaan ze Londen over
  • Roel Pauw / NOS
    Veel scholen passen de bestemming van de schoolreizen aan

Marco Zannoni van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) is niet verbaasd door de uitkomsten. "Je merkt dat de aanslagen Nederland hebben bereikt. En dat scholen zich afvragen: wat betekent dit voor ons?"

Volgens Zannoni doen scholen er verstandig aan om veiligheid vaker en breder te bespreken. "Het gaat ook om het dagje uit of om de veiligheid op school", zegt hij. "Dan leg je minder de nadruk op terrorisme." De COT-directeur verwacht overigens dat de trend om Europese hoofdsteden te mijden, een tijdelijke is. "Ik vermoed dat die op de lange termijn gewoon weer worden bezocht."

'Ik snap dat scholen denken: wat betekenen die aanslagen voor ons?'

Eind april zaten verschillende klassen van de Roncalli Scholengemeenschap uit Bergen op Zoom in Berlijn en Parijs. Na uitgebreid overleg met de ouderraad werd besloten om die reizen gewoon door te laten gaan. Uiteraard werd het nieuws in de weken voor de reis nauwlettend in de gaten gehouden.

"Aan de Berlijn-reis hebben we niets aangepast", zegt aardrijkskundeleraar Jeroen Smet. "In Parijs zijn wel een paar kleine veranderingen doorgevoerd. Zo werd er niet met de metro gereisd, is de Eiffeltoren even gelaten voor wat hij is en werd het programma buiten Parijs wat uitgebreid."

Ook werd het thuisfront dit jaar beter op de hoogte gehouden. Zo werd er elke dag een stukje tekst met wat foto's op de site van de school geplaatst.

Je wil niet toegeven aan de dreiging, maar je moet wel je verstand blijven gebruiken.

Cor Kuijpers, directeur Brabant College in Helmond

De leerlingen van het Jan van Brabant College in Helmond hadden iets meer pech. Hun Parijs-reis zou in eerste instantie gewoon doorgaan. Ook na de aanslagen in november. "Er waren toen maar vijf van de tachtig ouders die aangaven de trip liever te annuleren", zegt vestigingsdirecteur Cor Kuijpers.

Totdat de aanslagen in Brussel plaatsvonden. Kuijpers: "Hoewel je niet wil toegeven, moet je toch je gezond verstand blijven gebruiken. En als er iets gebeurt, dan vergeef je dat jezelf nooit meer." De reis naar Parijs werd toen omgezet in een dag naar de Efteling.

Gesprek met ouders

Ingrid van Zuijdam van het Stedelijk College in Eindhoven ziet ook dat dit onderwerp gevoelig ligt. De school wil zich niet laten beïnvloeden door angst of terreur, maar kan ook niet de ogen sluiten voor wat er gebeurt.

"We gaan bij reizen altijd in gesprek met de ouders. We zoeken dan gewoon naar een oplossing die voor iedereen het best voelt. Als er dan toch ouders zijn die liever hun kind thuishouden, dan respecteren we dat."

Groepsproces

Volgens Ouders & Onderwijs komen de ouders en de scholen er meestal samen uit. "We krijgen er niet zo veel vragen over", zegt Peter Hulsen van het informatiepunt. "Kennelijk pakken ouders en scholen dit goed op. De scholen nemen de zorgen serieus en spelen daar goed op in."

Veiligheid staat voor scholen voorop en de bestemming van de reis is eigenlijk niet zo heel belangrijk, merkt Hulsen. "Het gaat om het groepsproces. Je wil met een hele klas een mooie ervaring hebben. Samen leuke dingen doen staat voorop, niet zozeer de bestemming."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl