Scholen passen buitenlandreizen aan vanwege aanslagen
Veel scholen worstelen na de aanslagen in Parijs en Brussel met de invulling van de buitenlandse schoolreizen. Ze willen niet toegeven aan de angst, maar voelen ook een grote verantwoordelijkheid voor de leerlingen, blijkt uit een rondgang van de NOS langs honderd scholen. Over het algemeen gaan de reizen door, maar worden er wel aanpassingen gedaan in het programma.
Een van de maatregelen die veel scholen nemen, is het mijden van de hoofdsteden. Vooral vlak na de aanslagen werden veel reizen omgeboekt naar kleinere plaatsen. Zo zou het Pius X-college uit Bladel in eerste instantie naar Berlijn gaan, maar is dit uiteindelijk Dresden geworden. Ook heeft die school de Engelandreis een beetje aangepast en wordt Londen dit jaar vermeden.
Eigen vervoer
Een stad die veel scholen links laten liggen, is Istanbul. Veel klassen zouden deze stad dit jaar aandoen, maar na aanslagen eerder dit jaar hebben bijna alle respondenten voor een locatie dichterbij gekozen, zoals Lissabon.
Ook nemen scholen tegenwoordig liever een hotel buiten de grote stad en wordt er zo veel mogelijk gereisd met eigen vervoer. Meerdere scholen zeggen dat ze de metro dit jaar mijden en voor de eigen bus kiezen.
De buitenlandreis is voor de leerlingen vaak het hoogtepunt van hun schooltijd. Peter Hulsen, directeur van Ouders en Onderwijs, raadt dan ook aan de reizen gewoon door te laten gaan. "Ik begrijp de zorgen die een school heeft, maar rationeel gezien kun je nog prima naar steden als Parijs en Brussel."
Dat ouders twijfelen om hun kinderen mee te laten gaan, vindt hij erg jammer. "Ouders en scholen moeten met elkaar praten als er twijfel is. Dan maar niet naar de Eiffeltoren, maar gewoon met de hele klas ergens anders naartoe."
Actuele situatie
Ook de VO-raad vindt dat scholen en ouders vooral met elkaar in gesprek moeten gaan over de buitenlandreizen. De raad herkent het beeld dat de aanslagen voor twijfel zorgen op de scholen en adviseert om bij twijfel altijd de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken.
Dat is ook wat het ministerie. "Het is verstandig van scholen dat zij nadenken over mogelijke risico's en daar bewust mee omgaan", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Dat laat onverlet dat scholieren vooral moeten genieten van hun schoolreis. De wereld is er om te ontdekken."