Herman Bolhaar
NOS Nieuws

Baas van het OM: ministerie V&J niet splitsen

Herman Bolhaar, de hoogste baas bij het Openbaar Ministerie, vindt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie beter niet kan worden opgesplitst. Naar aanleiding van het tweede rapport van de commissie-Oosting over de Teevendeal vindt de oppositie het tijd er twee ministeries van te maken.

Uit het rapport bleek dat er veel fouten zijn gemaakt bij het ministerie. Toch is Bolhaar tegen splitsing, zei hij in het NPO Radio 1-programma Stand.nl. "Ik bekijk het niet vanuit een politieke verantwoordelijkheid, maar vanuit de verantwoordelijkheid voor de opsporing en vervolging."

De afdelingen veiligheid (waaronder opsporingsdiensten als de politie vallen) en justitie (onder meer het OM) moeten juist intens samenwerken, zegt Bolhaar. "Het is een groot voordeel als die samenwerking onder een dak kan worden gestimuleerd en gecoördineerd. Ik betwijfel of opknippen de resultaten stimuleert."

Gisteren zei ook premier Rutte dat het ministerie niet wordt gesplitst. Er loopt wel een onderzoek naar de omvang van het departement. De resultaten daarvan komen in de kabinetsformatie op tafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl