NOS Nieuws

Dijsselbloem: ruimte voor hogere lonen bedrijven

Kabinet steunt oproep hogere lonen

Het kabinet gaat met bonden en werkgevers praten over loonsverhogingen in het bedrijfsleven. Minister Dijsselbloem zei dat in de Tweede Kamer naar aanleiding van een pleidooi van PvdA-Kamerlid Nijboer. Die vindt dat ook werknemers in de marktsector ervan moeten profiteren dat het beter gaat met de economie.

Minister Dijsselbloem zei in de Kamer dat het zeker bij grote bedrijven voor de hand ligt dat er meer wordt geïnvesteerd of dat de lonen omhoog gaan. Volgens Dijsselbloem vinden ook veel economen, De Nederlandsche Bank en een deel van het bedrijfsleven zelf dat die ruimte er is.

Hogere lonen zouden goed zijn voor verder economisch herstel. Maar de minister benadrukte dat Den Haag niet over de salarissen in de markt gaat en dat het kabinet niets gaat opleggen. "Het verschilt erg per sector."

AOW

Het kabinet ziet niets in een plan van de PVV om alle AOW'ers er onmiddellijk 300 euro per jaar bij te geven. Premier Rutte zei dat de PVV steeds meer op de oude CPN begint te lijken. "Hogere lonen, lagere prijzen."

De PVV had voor de tegemoetkoming aan AOW'ers een rentemeevaller willen gebruiken, maar de premier benadrukte dat het kabinet ook miljarden misloopt doordat er veel minder gasopbrengsten zijn. Er wordt minder gas gewonnen in verband met de aardbevingen in Groningen.

Rutte verwees naar een staatje van 50Plus-Kamerlid Krol. Volgens Rutte blijkt daaruit dat de koopkracht van ouderen tussen 2000 en 2015 op peil is gebleven. Het kabinet wil eventuele tegenvallers in de koopkracht van ouderen zoveel mogelijk blijven repareren.

Maar Rutte erkende dat lastenverlichtingen vooral terecht zijn gekomen bij mensen die werken. Volgens hem zijn veel ouderen het daar ook mee eens. "Ouderen die ik spreek, vragen mij vaak ervoor te zorgen dat hun koopkracht op peil blijft, maar ook dat hun kinderen en kleinkinderen een baan hebben."

Splitsing Veiligheid en Justitie

Het kabinet houdt voorlopig vast aan het "superministerie" van Veiligheid en Justitie. Het onderdeel "Veiligheid" ressorteert sinds 2010 onder dat departement. Daarvoor viel het onder Binnenlandse Zaken. Er is vaak kritiek dat Veiligheid en Justitie te groot zou zijn en naar aanleiding van het tweede rapport van de commissie-Oosting over de Teevendeal pleitten verscheidene partijen ervoor die overheveling terug te draaien. Het gaat dan vooral over de politie.

Rutte zei daarover: "Dat er problemen zijn in de strafrechtketen betekent niet dat het departement te groot is. Dan kijk je echt te veel met een rietje naar het probleem."

De Eerste Kamer vroeg de politie vorig jaar ook al de politie van Justitie naar Binnenlandse Zaken te verschuiven. Rutte zei dat het kabinet naar aanleiding van dat verzoek de omvang van het ministerie zal onderzoeken. Maar het is niet van plan het resultaat van dat onderzoek al voor de verkiezingen van volgend jaar naar de Kamer te sturen. "Wij zijn niet van mening dat het departement moet worden gesplitst. De evaluatie ligt bij de kabinetsformatie op tafel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl