De G7 bijeen in Japan, met president Obama en bondskanselier Merkel op de voorgrond
NOS Nieuws

G7 waarschuwt: brexit is gevaar voor wereldeconomie

De zeven rijkste industrielanden (G7) hebben aan het eind van hun top in Japan gewaarschuwd dat een vertrek van het Verenigde Koninkrijk uit de EU een groot gevaar is voor de wereldeconomie. De verklaring geldt als steun in de rug voor premier Cameron, ook aanwezig in Japan en tegenstander van een brexit.

Bondskanselier Merkel zei na afloop dat een brexit niet uitgebreid is besproken, maar alle landen waren het er wel over eens dat Groot-Brittannië bij de EU moet blijven. "Maar het besluit is aan de Britse kiezer", sprak Merkel.

De Britten stemmen op 23 juni in een referendum over de vraag of het Verenigd Koninkrijk binnen de EU moet blijven of eruit moet stappen.

Tegen extremisme en terreur

De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Regeringsleiders en staatshoofden van deze landen waren twee dagen samen in het Japanse Ise-Shima.

In hun slotverklaring beloven de landen zich gezamenlijk in te spannen tegen extremisme en terreur. Ze wijzen erop dat de vluchtelingenstroom een van de gevolgen is van extremisme en terreur. Merkel maakte bekend dat Irak van de G7-landen 3,6 miljard euro hulp krijgt om terreur te bestrijden.

In de slotverklaring staan ook zorgen over de situatie in de Zuid-Chinese Zee. De landen in de regio moeten blijven samenwerken en niet eenzijdig proberen de situatie te veranderen. In de zee liggen eilanden die door meer landen worden geclaimd.

China heeft onder meer raketten geplaatst op een van de eilanden. Dat land reageerde dan ook onmiddellijk afkeurend op de verklaring. China maakt geen deel uit van de G7.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl