De Chinese kustwacht patrouilleert bij betwiste eilanden in de Zuid-Chinese Zee
NOS Nieuws

China plaatst raketten op betwist eiland

China heeft luchtafweergeschut geplaatst op een betwist eiland in de Zuid-Chinese Zee. Dat heeft het ministerie van Defensie van Taiwan gezegd. Het eiland is al meer dan veertig jaar in handen van de Chinezen, maar ook Taiwan en Vietnam maken er aanspraak op.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Ji wilde op een persconferentie niet op het bericht in gaan. "Hij bevestigde noch ontkende het en zei dat het een poging was van Westerse media om nieuwsverhalen te creëren", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Paracel-archipel

Volgens het Amerikaanse Fox News zijn de raketinstallaties vorige week geplaatst op Woody Island, een eiland in de omstreden Paracel-archipel. Fox News heeft satellietbeelden van ImageSat International in handen, waarop installaties te zien zijn die er op 3 februari nog niet stonden, maar wel op 14 februari. Dat zouden twee twee batterijen van acht raketinstallaties zijn en een radarsysteem.

De aanstaande president van Taiwan Tsai zegt dat de spanningen in de Zuid-Chinese Zee toenemen. Alle partijen moeten er volgens haar aan werken om tot een vreedzame oplossing te komen.

Gisteren zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat China het recht heeft om zijn grondgebied in de Zuid-Chinese Zee te beschermen. "Dat staat het recht van doorvaart en overvliegen voor andere landen niet in de weg."

De berichten over de raketinstallaties komen vlak na een top over de situatie in de Zuid-Chinese Zee. President Obama sprak in Californië met leiders uit Zuidoost-Azië over de territoriale spanningen in het gebied. China komt geregeld in botsing met andere landen, omdat het bijna alle eilanden in de zee claimt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl