Facebook-topman Mark Zuckerberg
NOS Nieuws

'Facebook geeft fouten toe rond trending topics'

Facebook en vertegenwoordigers van conservatieve organisaties in de Verenigde Staten hebben "een positief gesprek" gevoerd. Aanleiding voor de ontmoeting, die ook werd bijgewoond door topman Mark Zuckerberg, waren berichten dat Facebook populaire conservatieve onderwerpen zou negeren in zijn trending topics-lijst.

Een anonieme ex-medewerker van Facebooks trending topics-team had hierover geklaagd tegenover techsite Gizmodo. Dat team stelt voor Amerikaanse gebruikers een lijst met een onderwerpen samen van wat op dat moment populair is op het platform. Zo zouden berichten over onder meer de grote conservatieve bijeenkomst CPAC zijn genegeerd, terwijl die wel populair waren op het platform. De trending topics-lijst is niet zichtbaar in Nederland.

Het gesprek werd door de aanwezigen als positief ervaren. "Mark was bereid om fouten omtrent de trending topics toe geven en dat was denk ik best bijzonder", zei Zac Moffatt tegen The Guardian. Hij was in 2012 verantwoordelijk voor de digitale activiteiten bij de presidentiële campagne van Mitt Romney.

Indruk wegnemen

Zuckerberg deed volgens Moffatt geen beloftes, maar herhaalde dat er een intern onderzoek loopt. "Ze geloven niet dat het team bevooroordeeld te werk is gegaan, maar ze willen graag de indruk dat dit wel is gebeurd bij anderen wegnemen", aldus Moffatt.

In een Facebook-bericht na afloop van het gesprek zei Zuckerberg dat zijn platform een plek is waar iedereen, liberaal en conservatief, thuishoort. Ook benadrukte hij dat bekende conservatieve organisaties en personen, zoals Fox News en Donald Trump, groot zijn op het platform.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl