Lennart Bloemhof (Volkskrant), Arjan Schouten (Algemeen Dagblad) en Jeroen Grueter (NOS) zijn te gast in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken
NOS Voetbal

'Verstappen was sneller dan zichzelf'

Al twee dagen gaat het in Nederland, en soms ook daarbuiten, over niemand anders dan Max Verstappen, die met zijn overwinning zondag in de Grand Prix van Spanje het hele land in extase bracht.

De spectaculaire, verrassende en bovenal historische prestatie van de pas 18-jarige Formule 1-coureur was in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken vanzelfsprekend een van de hoofdonderwerpen.

Bloemhof: "Een historische dag in de Nederlandse sport, maar ook in het leven van Max Verstappen. Hij was voor het eerst ook sneller dan zichzelf. Dit had hij zelf namelijk ook niet voorspeld, en dat komt niet vaak voor."

Schouten: "Ik herken een topsportmentaliteit bij Verstappen als hij in de auto zit. Hij duikt in elk gaatje. De gretigheid straalt ervan af."

Grueter: "Verstappen is voorgeprogrammeerd om dit te worden. Hij heeft het talent en de genen van beide ouders. Zijn hele leven heeft in het teken gestaan om dit te bereiken."

'Samenwerking Verstappen en Ricciardo wordt interessant'

Daniel Ricciardo

Formule 1-verslaggever Bloemhof zal de samenwerking tussen Verstappen en diens teammaat Daniel Ricciardo met veel interesse volgen. "Ricciardo lijkt op Max. Goedlachs, vriendelijk, benaderbaar en welbespraakt. En allebei een winnaarsmentaliteit."

Twee goede coureurs vormen zelden een goed team, zeker als om podiumplekken wordt gestreden. Bloemhof noemt het voorbeeld van Lewis Hamilton en Nico Rosberg bij Mercedes.

"Ze waren vroeger beste vrienden, totdat ze samen bij Mercedes terechtkwamen. Sindsdien hebben ze een hekel aan elkaar. Dat heeft ook effect op de rijstijl van Hamilton", doelt de Volkskrant-journalist op de crash in Barcelona.

"Ik denk dat er bij Ricciardo ook wel iets knaagde toen hij zag dat die benjamin uit Nederland in zijn eerste race meteen met de zege aan de haal ging."

Verstappen: erg bijzonder om dit samen met mijn vader te bereiken

Frank de Boer

Het vertrek van Frank de Boer als trainer van Ajax passeerde uiteraard ook de revue in het Sportforum. Voor Grueter en Schouten kwam het afscheid niet als een verrassing, voor Bloemhof wel: "Het leek erop alsof hij volgend seizoen eindelijk zijn selectie bij elkaar kon houden. Hij leek te kunnen bouwen, en dan zingt de naam van Huntelaar ook nog eens rond."

Schouten: "Ik denk dat als hij die titel wél had gepakt, hij ook wel zou zijn weggegaan. Het was toch ook wel goed zo? Heel veel meer had hij niet te bewijzen, behalve Europese overwintering."

Grueter: "Ik stond er niet van te kijken. De energie bij De Boer werd er voortdurend uitgezogen door alles wat er gebeurde binnen de club. Hij bleef telkens rustig en hield alle onrust weg bij zijn selectie. Hoeveel zou dat hem wel niet gekost hebben?"

Wie wordt de opvolger van Frank de Boer?

Bosz of Van den Brom?

Als het gaat over de opvolger van De Boer bij Ajax valt geregeld de naam van Peter Bosz, tegenwoordig coach bij Maccabi Tel Aviv. Schouten: "Hij wordt wel al uitgekotst door de harde kern van Ajax. Maar qua speelstijl zou hij er goed passen."

Grueter vult aan: "Bosz is idolaat van FC Barcelona. Hij heeft hun speelstijl bestudeerd en geprobeerd die over te brengen op de ploegen die hij heeft gecoacht. Tot op zekere hoogte is dat ook gelukt. Als hij dat bij Ajax zou kunnen doen, zal de club zichzelf in de arm knijpen en afvragen of dit echt gebeurt."

Bloemhof denkt op zijn beurt meer aan John van den Brom, die dit seizoen met AZ knap als vierde eindigde in de competitie. "Een goede coach met een verleden bij Ajax. Hij is met AZ toch ook verder gekomen in Europa dan men had gedacht. En hij is kampioen geworden met Anderlecht in België. Ik zou het wel aandurven."

Grueter: "Ik vind dat Bosz er vaker dan Van den Brom in is geslaagd om met redelijk beperkte middelen onorthodox goed te voetballen. Dat zou voor Ajax goed kunnen uitpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl