Een Russisch pantservoertuig met een Buk-raketsysteem
NOS Nieuws

'Buk-systeem MH17 te zien op satellietbeelden'

Het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor heeft satellietbeelden gevonden van de Buk-installatie die mogelijk vlucht MH17 uit de lucht heeft geschoten. Volgens Stratfor zijn de beelden enkele uren voor de ramp gemaakt, in een dorpje vlak bij de plek van de crash.

De satellietbeelden komen overeen met een video die deze week opdook. Daarop is te zien hoe een Buk-lanceerinrichting, met daarop vier raketten, wordt vervoerd op een oplegger. Volgens de maker van de beelden zijn ze gemaakt iets ten oosten van Donetsk.

Op basis van die beelden is Stratfor op zoek gegaan naar de Buk-raketinstallatie op satellietbeelden. Ze vonden de oplegger in het stadje Makijivka, 40 kilometer van de waarschijnlijke lanceerlocatie. De satellietbeelden zijn vijf uur voor de ramp met vlucht MH17 gemaakt.

Satellietbeeld van de Buk-installatie

De beelden bewijzen volgens het inlichtingenbedrijf niet dat deze lanceerinstallatie vlucht MH17 uit de lucht heeft geschoten. De beelden komen wel overeen met sporen die zijn gevonden door onderzoekscollectief Bellingcat.

Volgens Bellingcat is een Buk-lanceerinstallatie enkele dagen voor de ramp van de Russische grens naar het gebied verplaatst. Op beelden van na de ramp is te zien hoe een oplegger met een Buk-installatie naar de Russische grens rijdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl