Foto van de raketlanceerinstallatie, gemaakt door een onbekende Russische militair
NOS Nieuws

Bellingcat claimt identificatie Buk-installatie die MH17 neerhaalde

Er is nieuwe gedetailleerde informatie gepubliceerd over de herkomst van de Buk-installatie waarmee vlucht MH17 vermoedelijk is neergehaald boven Oost-Oekraïne. Onderzoekscollectief Bellingcat komt in een nieuw rapport tot de conclusie dat het verdachte lanceervoertuig normaal het identificatienummer 332 draagt.

Dat betekent dat het voertuig deel uitmaakt van de derde batterij van het derde bataljon van de 53e luchtafweerbrigade uit de Russische stad Koersk. Daarmee lijkt opnieuw een stap gezet naar een preciezere vaststelling van wie het vliegtuig uit de lucht heeft geschoten.

Middelste cijfer onleesbaar

Kort na de ramp in juli 2014 zijn al foto’s van de Buk-installatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor het neerschieten van MH17 gepubliceerd. Daarop was een identificatienummer te zien van drie cijfers, waarvan het middelste onleesbaar was. Bellingcat deed onderzoek naar de herkomst van deze raketlanceerder. Die werd sindsdien aangeduid als voertuig 3x2, waarbij de x stond voor het onleesbare nummer. Dat moest een 1, 2 of 3 zijn, een aanduiding voor het betrokken bataljon.

In het nieuwe rapport vergelijken de onderzoekers van Bellingcat een aantal beschikbare foto’s van de diverse lanceerinstallaties. Op grond van overeenkomsten in de structuur van de wielen, de bekabeling, een beschadiging, roetvlekken bij de uitlaat en de spatiëring van de cijfers concludeert Bellingcat dat het om voertuig 332 gaat. De voertuigen 312 en 322 matchen op geen enkel punt, aldus Bellingcat.

Uitgeleend aan tweede bataljon

In een eerder rapport had Bellingcat de Buk-installatie al in verband gebracht met de 53e luchtafweerbrigade uit de Russische stad Koersk en uitgelegd dat de brigade drie Buk-bataljons heeft, die elk bestaan uit elf voertuigen. De vraag was alleen nog van welk onderdeel de gewraakte raketlanceerder exact afkomstig was. Het lijkt erop dat die vraag nu is beantwoord.

Overigens gaat Bellingcat ervan uit dat de raketlanceerder 332 van het derde bataljon was uitgeleend aan het tweede bataljon. Dat vervoerde de installatie in juni van Koersk naar de grens met Oekraïne.

Het Openbaar Ministerie maakte in februari bekend nog voor de zomer vermoedelijk met bewijs te komen met welk type wapen en vanaf welke plek de MH17 is neergeschoten. Ook over de daders denken de onderzoekers dan meer bekend te kunnen maken. Het strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan door het Joint Investigation Team (JIT), waarin Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl