Een militair van het Syrische leger tijdens een patrouille in Daraya, foto: januari 2013
NOS Nieuws

Belegerde Syrische stad krijgt eerste hulp in 3,5 jaar

Voor het eerst sinds eind 2012 krijgen de burgers van de belegerde Syrische stad Daraya vandaag hulpgoederen geleverd, heeft het Rode Kruis bekendgemaakt. Daraya, zuidelijk van de hoofdstad Damascus, is in handen van de oppositie en wordt al drieënhalf jaar omsingeld door het Syrische leger.

Vorige week werd al duidelijk dat het bewind van president Assad toestemming had gegeven voor een hulptransport naar de plaats. In Daraya verkeren 4000 burgers, onder wie 500 kinderen, op de rand van de hongerdood, zegt Jan Egeland, die namens de VN humanitaire hulp probeert te regelen voor Syrische burgers.

Moeizaam overleg

De onderhandelingen tussen Egeland en de Syrische regering over de levering van hulpgoederen verlopen moeizaam, zei de VN-gezant enkele dagen geleden. In maart en april slaagden het Rode Kruis en de zusterorganisatie Rode Halve Maan er nog in hulpgoederen in een aantal belegerde dorpen en steden te krijgen, soms met vrachtwagens, elders via droppings vanuit vliegtuigen.

Maar verzoeken om ook deze maand hulpkonvooien te sturen naar zes steden, zijn merendeels afgewezen. Vooral de burgers in plaatsen nabij de stad Aleppo hoeven niet op voedsel of medicijnen te rekenen. Het Syrische leger probeert Aleppo te heroveren op de opstandelingen, maar voor deze regio geldt nu een tijdelijke wapenstilstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl