NOS Nieuws

Eerste hulpkonvooi bereikt belegerd gebied Syrië

In Syrië heeft een konvooi van de Verenigde Naties hulpgoederen uitgedeeld in een belegerde buitenwijk van de hoofdstad Damascus. Het konvooi kon het gebied bereiken dankzij het staakt-het-vuren dat zaterdag is ingegaan.

Twintig vrachtwagens met hulpgoederen zijn de buitenwijk binnengereden. De wijk is in handen van de rebellen. De VN hoopt dat in de komende vijf dagen in totaal 150.000 mensen kunnen worden voorzien van voedsel, drinkwater en medicijnen. Als het staakt-het-vuren stand houdt, kunnen er in de komende maand 1,7 miljoen mensen worden geholpen.

Het staakt-het-vuren in Syrië wordt volgens de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon grotendeels nageleefd. Frankrijk heeft gisteren wel gevraagd om spoedoverleg over de schendingen van het bestand. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault zijn er aanwijzingen dat er bombardementen worden uitgevoerd op gebieden die in handen zijn van gematigde rebellen.

De Amerikaanse minister Kerry vindt ook dat mogelijke schendingen van het bestand moeten worden onderzocht. Hij zei verder dat Rusland en de VS werken aan een mechanisme om er zeker van te zijn dat alleen doelen van IS of al-Nusra worden aangevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl