De Syrische oppositieleider al-Zoubi, begin deze maand in Genève
NOS Nieuws

Frankrijk wil spoedoverleg over Syrië

Frankrijk heeft internationaal spoedoverleg voorgesteld over de bestandsschendingen in Syrië. Het bestand ging vrijdagnacht in. Minister van Buitenlandse Zaken Ayrault zegt dat hij informatie heeft over aanvallen op gebieden in Syrië die in handen zijn van gematigde rebellen.

Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zegt dat het bestand in grote lijnen wordt nageleefd, ondanks enkele incidenten.

De Syrische oppositieleider Asaad al-Zoubi zei op de zender al-Arabiya dat het bestand niets voorstelt en feitelijk al mislukt was voor het in werking trad. Hij ziet op deze manier geen mogelijkheid om het vredesoverleg te hervatten. De VN heeft de partijen op maandag 7 maart in Genève bijeengeroepen voor een nieuwe ronde van vredesbesprekingen.

Syrische opstandelingen hebben zaterdag meteen al verscheidene schendingen van het bestand gemeld.

Rusland

Volgens Rusland was het vanaf het begin al duidelijk dat het moeilijk zal zijn om de wapens te laten zwijgen in Syrië. "Maar we zijn op weg", zegt Kremlin-woordvoerder Peskov.

Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO heeft gezegd dat het bondgenootschap bezorgd is over de Russische troepenopbouw in Syrië. Volgens hem zijn er steeds meer Russische militairen in Syrië, die worden ondersteund door de Russische marinevloot in de oostelijke Middellandse Zee en door de luchtmacht.

Hulpoperatie

De Verenigde Naties en hulporganisaties maken zich op voor een grootscheepse hulpoperatie in Syrië in de komende dagen. Vrachtwagens staan klaar om hulpgoederen af te leveren voor naar schatting 1,7 miljoen mensen. Het wachten is op toestemming van de strijdende partijen om de gebieden binnen te rijden.

Ongeveer 500.000 mensen leven in belegerde steden en dorpen. In totaal 4,6 miljoen mensen zijn moeilijk te bereiken.

De 200.000 mensen in het belegerde Deir al-Zor blijven verstoken van hulp. De stad wordt belegerd door IS, dat buiten de bestandsovereenkomst is gebleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl