NOS Nieuws

'Psychische begeleiding Van der Graaf was verkooppraatje'

De psychische begeleiding waar Volkert van der Graaf onder werd gesteld, was een verkooppraatje richting de politiek. Dat heeft advocaat-generaal Hans Pieters in september gezegd in een gesprek met Van der Graaf. De moordenaar van Pim Fortuyn heeft stiekem opnamen gemaakt van het gesprek, schrijft de Volkskrant.

De krant schrijft dat dat gisteren duidelijk werd tijdens het hoger beroep in deze zaak. Van der Graaf wil van de begeleiding af en won daar al in eerste aanleg een zaak over. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep tegen die uitspraak en die zaak diende gisteren. Tijdens de zitting repte de landsadvocaat met geen woord over de bandopnamen. Ook tegenover de NOS wil het OM geen commentaar geven.

Verkooppraatje

In de gesprekken die het OM voerde met Van der Graaf werd twee keer bevestigd dat het toezicht een verkooppraatje was richting politiek, de staatssecretaris en de minister. Een tweede advocaat-generaal waar Van der Graaf mee sprak, Julsing-Nijhuis, zegt op de bandopname van Van der Graaf bovendien dat het toezicht wat haar betreft afgeschaald kan worden, "want het draagt nergens toe bij".

De vrijlating van Van der Graaf bracht politiek en maatschappelijk enige onrust met zich mee. Van der Graaf kwam in 2014 vrij, de moord op Fortuyn werd gepleegd op 6 mei 2002. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar cel. Toenmalig staatssecretaris Teeven besloot onder meer dat Van der Graaf niet op proefverlof mocht, maar moest dat besluit terugdraaien toen de Raad voor de Strafrechttoepassing anders oordeelde.

Voorwaarden

Van der Graaf kwam in mei 2014 vrij onder voorwaarden. Hij moest onder meer begeleid worden door een psychiater. Die begeleiding werd na een jaar stopgezet, maar eind vorig jaar opnieuw opgestart op last van het OM. Van der Graaf vocht dat besluit aan.

De rechtbank heeft de zaak aangehouden en een vorm van bemiddeling aanbevolen. Als dat niet lukt, gaat de zaak 4 juli verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl