Uitgedroogde maïskolven in Zimbabwe
NOS Nieuws

VN: voedselcrisis Zuid-Sudan en Zimbabwe verscherpt zich

De voedselcrisis in Zuid-Sudan is veel groter dan gedacht, zegt de Wereldvoedselorganisatie (WFP) van de Verenigde Naties. Zo'n 5,3 miljoen mensen kunnen getroffen worden door de voedselschaarste, blijkt uit nieuwe cijfers van de organisatie. Dat is wee keer zoveel als in de raming van een aantal maanden terug.

In Zimbabwe dreigt hetzelfde te gebeuren met 4,5 miljoen mensen. Daarvoor waarschuwt het ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP). De verwachting is dat de helft van de plattelandsbevolking in de door droogte getroffen gebieden voedselhulp nodig heeft tussen nu en begin volgend jaar.

De organisatie heeft nog een gat van 290 miljoen dollar te dichten in de begroting voordat die hulp ook daadwerkelijk kan worden verleend. Geschat wordt dat de maïsopbrengt in het land 60 procent lager zal liggen dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Politieke instabiliteit

Grote delen van Afrika kampen met droogte als gevolg van El Niño, een natuurverschijnsel dat grote invloed heeft op het weer. In sommige landen valt nauwelijks regen, terwijl hevige neerslag in andere landen leidt tot overstromingen.

De situatie is het ergst in landen die ook politiek gezien instabiel zijn. In Zuid-Sudan woedt sinds twee jaar een bloedige oorlog, en in Zimbabwe is de situatie erger geworden sinds president Robert Mugabe een gewelddadige landhervorming doorvoerde. In februari kondigde Mugabe nog de noodtoestand af vanwege de dreigende hongersnood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl