NOS Nieuws

VN: 50.000 doden in oorlog Zuid-Sudan

Zeker 50.000 mensen zijn omgekomen bij de burgeroorlog in Zuid-Sudan de afgelopen twee jaar, zegt de VN. "Nog eens 2,2 miljoen mensen zijn op de vlucht en er komt binnen een paar maanden een hongersnood aan", aldus een VN-woordvoerder.

In december 2013 brak er een conflict uit in Zuid-Sudan tussen president Kiir en zijn voormalige vice-president Machar. Dat conflict heeft een oude etnische strijd tussen de Dinka-stam van Kiir en de Nuer-stam van Machar doen oplaaien.

Nog steeds geweld

In januari zouden de twee leiders zich hebben verzoend en is Machar weer aangesteld als vice-president, maar volgens de VN heeft dat niks opgeleverd. "Waar staan we met de implementatie van de overeenkomst? Nergens", aldus de woordvoerder. "We zien nog steeds geweld langs de etnische lijnen."

Volgens de VN zijn de twee leiders volledig de baas over hun eigen aanhangers en zijn ze dus verantwoordelijk voor burgerslachtoffers. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei vorige week dat hij Kiir en Machar persoonlijke sancties wilde opleggen als ze hun vredesovereenkomst niet nakomen.

Zuid-Sudan werd in 2011 onafhankelijk van Sudan en is daarmee het jongste land van de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl