NOS Nieuws

Kamer heeft veel vragen over overgebleven zorg-miljoenen

De Tweede Kamer heeft veel vragen over de miljoenen die gemeenten overhouden van het budget voor zorg en ondersteuning thuis. Het ging vorig jaar om zeker 310 miljoen euro, die de gemeenten kregen voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO). Het potje is bedoeld voor woningaanpassingen, begeleiding of hulp in het huishouden.

De SP vindt dat staatssecretaris Van Rijn snel in actie moet komen om ervoor te zorgen dat het geld niet opgaat aan andere dingen. "Het geld moet beschikbaar blijven voor de zorg", vindt Kamerlid Leijten. "We moeten het oormerken."

Ze wijst erop dat er aan de ene kant geld van de zorg overblijft, terwijl er aan de andere kant allerlei problemen zijn. "Mensen die naar de rechter moeten om de nodige zorg te krijgen, thuiszorgorganisaties die failliet gaan en mensen die vanwege een hoge bijdrage afzien van zorg."

Opmerkelijk

VVD-Kamerlid Potters vindt het opmerkelijk dat gemeenten kennelijk geld overhouden. "Je zou eerder verwachten dat er een tekort zou zijn." Hij wil van de staatssecretaris horen wat daarachter zit. "Want het is nog te vroeg om conclusies te trekken", vindt hij.

Hij doelt erop dat de decentralisatie pas een jaar geleden is ingegaan. Er zijn toen allerlei taken op het gebied van jeugdzorg, uitkeringen en de zorg voor ouderen en langdurig zieken overgegaan van het Rijk naar de gemeenten. Volgens Potters is nog niet helemaal duidelijk hoe het op andere terreinen gaat. Hij vindt dat het geld dat niet wordt besteed aan de WMO, naar één van de andere sociale taken van de gemeenten moet gaan.

Dat vindt ook Kamerlid Dik-Faber van de ChristenUnie. Maar zij zegt dat ze al van wethouders hoort dat zij dat zelf ook willen. "Ze willen het niet voor infrastructuur of zo gebruiken." Zij maakt zich ook niet zo'n zorgen over het geld dat overblijft. "Dat geeft in elk geval wat ruimte om de bezuinigingen die er nog aankomen, op te vangen." Zij benadrukt dat de verantwoordelijkheid nu in eerste instantie bij de gemeenten ligt.

Schuiven

D66-Kamerlid Bergkamp is het daarmee eens. Zij noemt de cijfers een belangrijk signaal, maar "de discussie zal in eerste instantie tussen gemeenteraad en college gevoerd moeten worden". Ze vindt het, net als de VVD, nog te vroeg om conclusies te trekken. "Zo moeten veel rekeningen voor de jeugdzorg nog betaald worden. Er zal dus nog geschoven worden met het budget."

PVV-Kamerlid Agema vindt het waanzinnig dat gemeenten onder druk van het Rijk kennelijk zo streng zijn geworden, dat er nu zelfs miljoenen overblijven. "Het gaat om uren en zorg die ze afpakken van bejaarden." Zij vindt dat de bezuinigingen op de zorg met terugwerkende kracht van tafel moeten.

Er is binnenkort een debat over de WMO tussen de Tweede Kamer en staatssecretaris Van Rijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl