Wielerfans in Apeldoorn voorafgaand aan de start van de Ronde van Italië
NOS Nieuws

Apeldoorn staat te trappelen voor start Giro d'Italia

Apeldoorn maakt zich op voor de start van de 99ste Giro d'Italia. Langs het parcours zijn de festiviteiten begonnen; om 13.45 uur vertrekt de eerste renner voor de eerste etappe: de tijdrit. Steeds meer wielerfans stromen de stad binnen.

Verslaggever Jozephine Trehy staat voor een huis langs het parcours waar overduidelijk een wielerfan woont. Ballonnen in de kleur van de Giro (roze), slingers en een groot bord met de tekst 'Welcome Giro d'Italia' sieren het huis. Voor de deur zijn twee kleine tribunes gebouwd. "Wij zijn er klaar voor", zegt de bewoner. "Het is mooi weer en het kan niet op."

Langs de route lopen Italianen die het parcours controleren, zegt Trehy. "Ze hebben van die grote ski-jassen aan uit de jaren 80 en zonnebrillen op."

'Hier gaat mijn wielerhart sneller van kloppen'

"We hopen op een groot feest", zegt Tim Koldenhof, een van de organisatoren van de festiviteiten langs het parcours. "We hebben foodtrucks, een vol podiumprogramma en schermen langs de route." Hij hoopt dat mensen die niet van wielrennen houden daardoor ook een leuke dag zullen hebben in Apeldoorn.

Volgens Koldenhof leeft het wielrenevenement enorm in de stad. Dat was bij de ploegenpresentatie gisteravond op het Marktplein goed te merken, zegt hij. "Het was zo'n gekkenhuis dat het Marktplein moest worden afgesloten omdat het te druk werd."

Waar starten de wielrenners?

"Helaas moesten we zeggen: het is vol", zegt burgemeester John Berends. "Er konden 7000 tot 8000 mensen op het plein, maar het leken er 10.000 te worden." Berends verwacht niet dat zo'n beslissing vandaag nodig is. "Het parcours is 9,8 kilometer lang, daar kunnen zeker 100 tot 150.000 mensen staan."

Hij denkt ook niet dat het zonnige weer voor problemen gaat zorgen. "Zo warm is het nog niet, dit kunnen we wel hebben. Pas als het warmer dan 30 graden wordt, ga je extra voorzieningen treffen. Dat is nu niet het geval, maar mocht het nodig zijn, dan hebben we daar op gerekend."

Tom Dumolin met de Giant-Alpecin wielerploeg tijdens de ploegenpresentatie gisteravond van de Giro

De burgemeester heeft het afgelopen jaar intensief contact gehad met de Giro-organisatie. De Italianen waren kritisch op het parcours, zegt hij. "Maar ons wegennet ziet er goed uit en het is goed afgezet met hekken." Wel moest de gemeente een paar drempels verlagen, zodat de wielrenners er met hoge snelheid overheen kunnen.

Berends vindt dat de Giro past in de wielertraditie van Apeldoorn. "Apeldoorn is een wielerstad. De wielersport is vanuit de historie flink verankerd." Eerder waren onder meer de WK baanwielrennen en de EK baanwielrennen al in de stad. Ook de NK baanwielrennen is een aantal keer in Apeldoorn gehouden. "Wielrennen past bij het dna van deze stad."

Ook koning Willem-Alexander doet Apeldoorn vandaag aan. "Hij komt zo rond 16.00 uur", zegt Berends. "We zullen proberen hem een mooie plek in een volgauto te geven zodat hij de koers van zeer nabij kan meemaken. En als Tom Dumoulin dan ook nog eens wint, dan hebben we dubbel zonneschijn vandaag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl