Tom Dumoulin tijdens de ploegenpresentatie
NOS Wielrennen

Spekenbrink: denk dat Tom wint, maar kies puur uit emotie

Met de openingstijdrit en twee etappes in eigen land wordt er veel van de Nederlanders verwacht in de Giro. Het succes moet met name komen van Giant-Alpecin en Lotto-Jumbo. Directeur Richard Plugge (Lotto-Jumbo) en teammanager Iwan Spekenbrink (Giant-Alpecin) kijken vooruit.

De grote (Nederlandse) favoriet voor de tijdrit van vandaag komt uit de ploeg van Spekenbrink: Tom Dumoulin. Wie gisteren tijdens de ploegenpresentatie een bezoeker vroeg naar zijn of haar favoriet kreeg vaak die naam als antwoord.

In de Tour de France lukte het Dumoulin niet om het geel te pakken in eigen land, ondanks - of misschien dankzij - de grote favorietenrol.

"Het is goed dat hij die ervaring van Utrecht heeft", vertelt Spekenbrink. "Hij reed toen gewoon goed, dat bleek ook uit al onze analyses. Hij had een topdag, maar er waren er drie beter. Dat kan op het allerhoogste niveau. Wat hij als sportman probeert te doen, is om zijn wereld zo klein mogelijk te maken en zich zoveel mogelijk af te sluiten. Ik denk dat hij daar vandaag voordeel van gaat hebben."

De eerste etappe van de Giro d'Italia 2016

De teammanager vervolgt: "Maar wat er ook gaat gebeuren, zaterdag begint de tweede etappe. Ook voor Tom. Hij is enorm gedreven, maar kan ook goed relativeren." Volgens Dumoulin zelf maakt hij verderop de rittenkoers ook nog kans om het roze te pakken.

Of pakt hij vandaag al de leiderstrui? Spekenbrink: "Ik denk dat Tom wint, maar dan kies ik puur uit emotie."

Tom Dumoulin tijdens de ploegenpresentatie van Alpecin voor de Giro

En dan is daar nog de ploeg rondom Dumoulin. Zes Giant-renners raakten in januari zwaargewond na een aanrijding met een auto op een trainingskamp in Spanje. Van hen staat Chad Haga vandaag op de startlijst.

Spekenbrink: "Dat ongeluk heeft alles in zijn perspectief gezet. Wij denken dat wielrennen alles is, ons leven. Maar dat heeft zoveel impact gehad. Toen was het even geen wielrennen, maar het was overleven. Daarna hopen dat de renners weer gezond zouden worden en weer zouden kunnen fietsen."

Lotto-Jumbo

Bij de Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo staat veel in het teken van kopman Steven Kruijswijk, die vorig jaar zevende werd in het eindklassement. Algemeen directeur Richard Plugge: "Ten opzichte van vorig jaar hebben we onze ploeg in de tweede lijn wat versterkt. We hebben nu meer mannen mee die langer met Steven in de bergen meekunnen."

Maar niet alles staat in het teken van het klassement van Kruijswijk. "Met Enrico Battaglin hebben we een jongen die voor etappezeges zou kunnen gaan, net als Primoz Roglic. En met Jos van Emden hebben we een outsider voor de tijdrit van vandaag", vertelt Plugge. "Voor ons is het heel belangrijk om etappes te winnen."

Jos van Emden tijdens de ploegenpresentatie

Battaglin en Roglic zijn dit jaar nieuw in de Nederlandse formatie. In 2013 en 2014 wist Battaglin al eens een etappe te winnen in de Giro. Vorig jaar was sprinter Moreno Hofland dicht bij een dagzege, maar werd hij nipt geklopt door Elia Viviani. Hofland zit opnieuw in de equipe.

"Moreno is iemand die goed uit de voeten kan in Italië. Het is hier iets hectischer, meer gooien en smijten. Moreno kan daarin heel goed zijn eigen weg vinden", aldus Plugge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl