Veel geld voor de thuiszorg wordt niet besteed
NOS Nieuws

FNV: niet te verkroppen dat geld niet naar de zorg gaat

De FNV vindt het onbegrijpelijk dat veel geld voor de zorg niet naar de zorg blijkt te gaan. Gisteren werd bekend dat gemeenten vorig jaar 310 miljoen euro die bestemd zijn voor zorg en ondersteuning bij mensen thuis niet hebben gebruikt.

Het gaat om geld dat gemeenten kregen voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waar onder meer woningaanpassingen, begeleiding of hulp in het huishouden van worden betaald.

"We zijn hier heel verontwaardigd over. Het is onacceptabel dat veel geld op de plank blijft liggen, terwijl tienduizenden thuiszorgmedewerkers worden ontslagen of worden gedwongen om flink wat geld in te leveren", zei Sarah Dobbe van de FNV in het NOS Radio 1 Journaal.

Oormerken

Patiëntenfederatie NPCF en de SP vinden dat het geld geoormerkt moet worden, zodat duidelijk is dat het ook echt aan de zorg wordt besteed.

"Wij steunen dat voorstel. Nu is het letterlijk zo dat het geld door gemeenten kan worden gebruikt voor lantaarnpalen", zei Dobbe. Ze vindt de situatie ook voor verzorgingshuizen niet te verkroppen. "Zij moeten sluiten, doordat mensen langer thuis moeten blijven wonen en nu wordt er onnodig veel op de thuiszorg bezuinigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl