Premier Davutoglu in gesprek Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad
NOS Nieuws

'Onzekerheid over afspraken EU en Turkije door aftreden Davutoglu'

"Nu de Turkse premier Davutoglu zijn vertrek heeft aangekondigd als leider van de AK-Partij breekt er voor Brussel een onzekere periode aan", zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander. "Met het opstappen van Davutoglu raakt de EU een belangrijke onderhandelingspartner met Turkije kwijt."

Vanuit Brussel was er veel contact met Davutoglu. Hij was de man achter het EU-vluchtelingenakkoord met Turkije en de visumliberalisering.

"In Brussel was al een tijdje duidelijk dat er een conflict was in Turkije tussen premier Davutoglu en president Erdogan", zegt Noorlander. "Daarom was het voor Europa belangrijk om het sein op groen te zetten voor de visumliberalisering. Als het ware als een steuntje in de rug voor Davutoglu."

"De afgelopen weken waarschuwde de vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans er al meermaals voor dat hij Turkije weer afstand zag nemen van het Westen en westerse waarden. Dat zei hij onder meer na de arrestatie van journalisten. Nu ook de meest EU-gezinde kopman in Turkije het veld ruimt, wordt gevreesd dat die afstand nog groter wordt."

De EU houdt Turkije vooralsnog aan de afspraken, maar de deal staat zeker niet steviger als Davutoglu vertrekt.

NOS-correspondent Arjan Noorlander

Volgens Noorlander hoeft het vertrek van Davutoglu niet meteen te betekenen dat de vluchtelingendeal en de visumliberalisatie nu van de baan zijn. "Er komt een nieuwe premier en die kan dat natuurlijk afmaken. Maar de vraag is wel wat er in de tussenliggende periode gebeurt tot de nieuwe premier is gekozen."

"Zo liggen er bijvoorbeeld nog ​vijf punten die in orde moeten worden gemaakt om de visumliberalisatie te laten doorgaan. De EU houdt Turkije vooralsnog aan de afspraken maar de deal staat zeker niet steviger als Davutoglu vertrekt. Het wordt dus afwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl