In een filmpje legde Amanda uit hoe pesterijen haar leven tot een hel hadden gemaakt
NOS Nieuws

Zaak Amanda Todd-verdachte toch uitgesteld

De rechtszaak tegen Aydin C. is opnieuw uitgesteld. Het is niet gelukt op tijd een nieuwe advocaat voor de 38-jarige Tilburger te vinden.

C. wordt verdacht van het online misbruiken en chanteren van tientallen minderjarige meisjes over de hele wereld. Een van zijn vermoedelijke slachtoffers is de Canadese Amanda Todd. Zij pleegde in 2012 zelfmoord. Kort daarvoor had ze in een YouTube-filmpje uitgelegd hoe ze op internet werd misbruikt, afgeperst en getreiterd.

Doorgeschoven

De rechtszaak tegen Aydin C. zou afgelopen vrijdag beginnen, maar moest toen al worden doorgeschoven naar vandaag. De advocaat van C. vond dat hij niet genoeg tijd heeft gehad om zich in te lezen en legde een dag voor aanvang de verdediging neer. Het was al de tweede keer dat de verdachte zonder advocaat kwam te zitten.

De Amsterdamse rechtbank, die tien dagen voor het proces had uitgetrokken, besloot vrijdag om C. dan maar een advocaat toe te wijzen. Vandaag bleek dat het niet is gelukt om een raadsman te vinden die C. bij wil staan zonder inhoudelijke kennis van de zaak.

Najaar

Omdat een verdachte wettelijk recht heeft op een advocaat, moest de rechtbank het proces opnieuw opschorten. Naar verwachting zal de rechtszaak niet eerder dan in het najaar worden behandeld.

Zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie wilden graag met de zaak beginnen, vooral in het belang van de tientallen slachtoffers. Aydin C. zit al ruim twee jaar vast op verdenking van ontucht en het maken van kinderporno. Ook heeft hij volgens justitie vijf volwassen mannen afgeperst.

De zaak rond Amanda Todd wordt niet in Nederland behandeld. Canada wil de Nederlander zelf berechten en heeft om zijn uitlevering gevraagd. Daarover valt waarschijnlijk in juni een besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl