In een filmpje legde Amanda uit hoe pesterijen haar leven tot een hel hadden gemaakt
NOS Nieuws

Zaak tegen Amanda Todd-verdachte gaat ook zonder advocaat door

De rechtszaak tegen Aydin C. wordt vanaf maandag toch gewoon behandeld. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vanmiddag besloten. De 38-jarige C. uit Tilburg wordt verdacht van het online misbruiken en chanteren van tientallen minderjarige meisjes.

Een van zijn vermoedelijke slachtoffers is Amanda Todd uit Canada. Zij zette een filmpje op YouTube waarin ze uitlegde hoe ze werd misbruikt, afgeperst en getreiterd. In 2012 pleegde ze zelfmoord.

Te weinig tijd

Aydin C. vroeg de rechtbank in Amsterdam vanochtend om de zaak aan te houden omdat hij geen advocaat meer heeft. Gisteren legde ook zijn tweede advocaat, Robert Malewicz, de verdediging neer. Hij had de zaak vorige maand overgenomen van een collega die was gestopt na een "vertrouwensbreuk" met de verdachte.

Malewicz vindt dat hij te weinig tijd heeft gekregen om zich voor te bereiden. "Een maand is te krap om het dossier van ruim 20.000 pagina's te lezen", zei hij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

De verdachte krijgt nu een advocaat toegewezen die bij het proces aanwezig zal zijn. Inhoudelijk wordt C. dan niet verdedigd.

Eigen schuld

Volgens de rechtbank is deze situatie aan de verdachte zelf te wijten. Hij wist dat zijn zaak vandaag hoe dan ook zou beginnen. Volgens de rechtbank hadden de verdachte en zijn advocaat Malewicz zelf versterking moeten regelen.

Voor de tientallen slachtoffers is het belangrijk om de zaak nu snel te behandelen, vindt de rechtbank. Er zijn tien zittingsdagen voor uitgetrokken.

Aydin C. zit al ruim twee jaar vast op verdenking van ontucht en het maken van kinderporno. Via internet zou hij 34 minderjarige meisjes hebben gedwongen tot seksuele handelingen. Daarna dreigde hij de beelden openbaar te maken.

Verder wordt C. ook verdacht van het oplichten van vijf meerderjarige mannen. C. ontkent de beschuldigingen.

De zaak rond Amanda Todd wordt overigens niet in Nederland behandeld. Canada wil Aydin C. zelf gaan berechten en heeft om zijn uitlevering gevraagd. Daarover valt later een besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl