In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Ook nieuwe advocaat in Amanda Todd-zaak trekt zich terug

Aydin C. moet voor de tweede keer in een maand een nieuwe advocaat zoeken, schrijft Omroep Brabant. Advocaat Robert Malewicz stopt met de zaak, omdat hij van de rechtbank niet genoeg tijd krijgt om de zaak voor te bereiden. Die staat voor morgen op de rol en gaat gewoon door. De rechtbank bekijkt dan hoe het verder moet.

De Tilburger wordt ervan verdacht dat hij meer dan dertig minderjarige meisjes zou hebben afgeperst. Zijn bekendste slachtoffer is de Canadese Amanda Todd. Zij pleegde zelfmoord nadat C. foto's van haar blote borsten onder haar Facebook-contacten zou hebben verspreid.

25.000 pagina's

Vorige maand vertrok de vroegere advocaat van C., Christian van Dijk, vanwege een vertrouwensbreuk. Zijn nieuwe advocaat Malewicz vindt een maand te weinig tijd om de zaak voor te bereiden. Hij had daar tijdens een eerdere zitting al zijn beklag over gedaan voor de rechtbank. Het dossier telt ruim 25.000 pagina's.

"Bij een goede verdediging komt veel meer kijken dan alleen een dossier snel lezen. Ik wil mijn cliënt op een goede manier verdedigen en dat gaat nu gewoonweg niet." Volgens Malewicz heeft Aydin C. begrip voor de situatie. "Zelfs het OM leek wel te begrijpen dat een maand erg kort is. Een verdachte heeft immers recht op een goede adequate verdediging."

Planning rechtbank

De rechtbank wilde de zaak niet aanhouden, omdat dat niet in de planning past. De zaak zou dan pas in het najaar of zelfs volgend jaar in het rooster ingepast kunnen worden.

Volgens Malewicz is het een groot probleem dat rechtbanken de grotere processen steeds minder goed aankunnen. "Er is te weinig capaciteit. Dit gebeurt er als mensen roepen dat er meer blauw op straat moet komen en de rechtbanken tegelijkertijd te maken krijgen met bezuinigingen."

Uitleveren aan Canada

De advocaat blijft Aydin C. wel bijstaan in de uitleveringszaak van Canada. Dat land wil hem zelf berechten voor de afpersing van Amanda Todd. De zaak tegen Aydin C. heeft zich inmiddels ruim twee jaar voortgesleept en zou morgen eindelijk inhoudelijk worden behandeld.

Advertentie via Ster.nl