Regeringstroepen tijdens een ceremonie
NOS Nieuws

Regering Jemen schort vredesbesprekingen op

De Jemenitische regering heeft met onmiddellijke ingang de vredesbesprekingen opgeschort. Nieuwssite Al Jazeera meldde dat gisteren weer rechtstreekse gesprekken waren begonnen tussen de strijdende partijen in Jemen. Sinds maart vorig jaar steunt een door Saudi-Arabië geleide internationale coalitie de regering met militaire acties tegen door Iran gesteunde Houthi-rebellen.

Persbureau Reuters meldt dat de besprekingen zijn opgeschort in reactie op een aanval op de militaire basis Umaliqa ten noorden van de hoofdstad Sanaa. Houthi-strijders en hun bondgenoten zouden daarbij een aantal militairen om het leven hebben gebracht en een grote hoeveelheid wapens hebben buitgemaakt.

De aanval is opmerkelijk omdat de militairen op deze basis geen partij hadden gekozen in de strijd tussen de Houthi’s en de regering van Jemen. De Houthi’s respecteerden die neutraliteit tot nu toe.

'Vredesbesprekingen getorpedeerd'

De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken Abdel-Malek al-Mekhlafi zegt dat de vredesbesprekingen zijn getorpedeerd door de Houthi’s. Andere vertegenwoordigers van de regeringsdelegatie zeggen tegen persbureau Reuters dat de besprekingen voor onbepaalde tijd zijn opgeschort, uit protest tegen deze laatste overval en de voortdurende schendingen van het bestand.

Mohammed Abdul-Salam, woordvoerder van de Houthi’s, wijst de beschuldigingen van de hand en zegt dat de Jemenitische regering tijd verspilt en uitvluchten verzint.

Bestand 4000 keer geschonden

De vredesbesprekingen vorderden moeizaam tijdens het laatste bestand, dat 10 april was ingegaan. Het door Houthi's geleide persbureau Saba beschuldigt de Jemenitische regering ervan dat die het bestand al 4000 keer heeft geschonden en dat de bombardementen en overvliegende oorlogsvliegtuigen de spanningen hebben verhoogd.

Tijdens de burgeroorlog zijn zeker 6000 mensen omgekomen en er is een humanitaire crisis door ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl