Verwoestingen in Sanaa na een Saudische luchtaanval
NOS Nieuws

Akkoord over nieuwe wapenstilstand in Jemen

De strijdende partijen in Jemen hebben afspraken gemaakt over een nieuwe wapenstilstand die op 10 april om middernacht moet ingaan. Een week later begint in Koeweit een nieuwe ronde van vredesbesprekingen, zegt de VN-gezant voor Jemen, sjeik Ahmed.

De gezant zegt dat hij over het bestand uitgebreid heeft gesproken met de regering van Jemen, de Houthi-rebellen, landen in de regio, de Verenigde Staten en Frankrijk.

Een eerder bestand was geen succes. Afspraken om de wapens neer te leggen werden geregeld geschonden, waarbij de strijdende partijen elkaar beschuldigden. Een eerste onderhandelingsronde in Zwitserland, in december, bleef vervolgens zonder resultaat.

Nu zijn volgens sjeik Ahmed degelijke afspraken gemaakt. De gesprekken in Koeweit zullen zich volgens hem toespitsen op het ontwapenen van strijdgroepen, het herstel van overheidsdiensten en het begin van een politieke dialoog, de veiligheid van de bevolking en het lot van gevangenen.

Teruggetrokken

De strijd in Jemen gaat tussen sjiitische Houthi-rebellen, die worden gesteund door Iran, en een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Houthi's namen in september 2014 de hoofdstad Sanaa in en de regering heeft zich teruggetrokken in de zuidelijke stad Aden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl