Reddingswerkers op de rampplek
NOS Nieuws

Reddingsoperatie Noorse helikopter gestaakt

De reddingsoperatie voor slachtoffers van een neergestorte helikopter in Noorwegen is gestopt. Reddingswerkers gaan ervan uit dat alle dertien inzittenden zijn omgekomen. Ze werkten voor de Noorse oliemaatschappij Statoil.

De Noorse luchtvaartautoriteit zegt dat de twee zwarte dozen die aan boord waren van de helikopter zijn gevonden.

Explosie

De helikopter stortte vanochtend neer bij een eiland ten westen van de stad Bergen. De politie zegt dat het toestel totaal is vernield. De rotorbladen zijn op het eiland terechtgekomen, de rest van het toestel ligt in zee op een diepte van 6 tot 7 meter.

Volgens ooggetuigen begon de helikopter te schudden en braken vlak daarna de rotorbladen af. Ook zou er een explosie zijn geweest en werd er vuur gezien voor de helikopter in het water viel. Dit zou zich in ongeveer tien seconden hebben afgespeeld.

Er zijn elf lichamen geborgen. De politie heeft gemeld dat er lichamen op het eiland zijn gevonden. Of alle lichamen daar lagen, is niet duidelijk. Eerder meldde een ooggetuige ook lichamen te hebben zien drijven in zee. De zoekactie naar de overige twee lichamen gaat vanavond en vannacht door.

Aan boord van de helikopter waren elf Noren, een Brit en een Italiaan. De Noorse luchtvaartautoriteit heeft een vliegverbod uitgevaardigd voor het type helikopter dat is neergestort, de Airbus EC225LP. Het verbod geldt tot nader order. Ook Groot-Brittannië heeft gezegd de helikopters voorlopig aan de grond te houden. In Nederland vliegt dit type helikopter niet.

'Treurige dag'

Premier Solberg sprak op een persconferentie van "een treurige dag voor iedereen die werkt in de olie- en gaswinning, maar ook voor de hele Noorse samenleving". Ze bedankte iedereen die heeft bijgedragen aan de reddingsoperatie.

Statoil-directeur Nyland noemde het ongeluk een "vreselijke tragedie" en "het ergste ongeluk in de geschiedenis van de oliemaatschappij".

'Verdriet verwerken'

Op een persconferentie zei hij dat Statoil de werkzaamheden op het boorplatform Gullfaks B., waarvandaan de helikopter opsteeg, heeft stilgelegd. "We willen iedereen die daar werkt de gelegenheid geven dit verdriet te verwerken", zei Nyland.

Volgens Nyland waren de passagiers in dienst van verschillende bedrijven, maar waren ze allen aan het werk voor Statoil. Hij wilde niet speculeren over de oorzaak van het ongeluk. Onderzoek van de twee zwarte dozen moet daar opheldering over geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl