Een dikke rookpluim boven het gebied waar de helikopter neerstortte
NOS NieuwsAangepast

Helikopter verongelukt voor Noorse kust

In Noorwegen is ten westen van de stad Bergen een helikopter op een eiland dicht bij de kust neergestort. De politie zegt dat er dertien mensen aan boord waren en dat de helikopter totaal is vernield. Waarschijnlijk heeft niemand het overleefd.

Er zijn elf lichamen bij het wrak gevonden. Naar de twee andere inzittenden wordt nog gezocht. Aan boord waren elf Noren, een Brit en een Italiaan.

"Ik hoorde een vreemd geluid. Toen ik keek, zag ik een helikopter neerkomen. Het kwam neer op een eilandje waar het ontplofte", zei een ooggetuige tegen de Noorse tv-zender NRK. Ook zouden er mensen in zee drijven.

  • NRK
    De hulpdiensten zijn ter plaatse

Er is een grote bergingsoperatie aan de gang. Volgens de leider van die operatie zijn de omstandigheden moeilijk. "Het zal tijd kosten om wrakstukken en mensen te bergen, omdat we zowel op zee als op land moeten werken."

Volgens de politie zijn er lichamen gevonden op het eiland waar de helikopter neerstortte. De rotorbladen liggen ook op het eiland, de rest van het toestel ligt in zee op een diepte van 6 tot 7 meter.

Boorplatforms

Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. Het weer was goed. Het toestel was onderweg van een boorplatform in de Noordzee naar Bergen. De politie kreeg de melding even voor 12.00 uur binnen.

Noorwegen stuurt twintig man van een rampenidentificatieteam naar de plaats van het ongeluk. Zij gaan de lichamen identificeren en onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeluk. Ook Airbus, de fabrikant van het neergestorte type helikopter, heeft aangeboden om te helpen met het onderzoek naar de oorzaak van de crash.

Koning Harald heeft namens het Noorse koningshuis condoleances overgebracht aan oliemaatschappij Statoil en de nabestaanden van de slachtoffers. Hij heeft een reis naar Zweden afgezegd vanwege het helikopterongeluk. Daar zou hij met koningin Sonja en kroonprins Harald en diens vrouw Mette-Marit naar toe gaan om de 70ste verjaardag van de Zweedse koning Carl Gustaf te vieren.

Vliegverbod

In het gebied wordt veel met helikopters gevlogen. Ze brengen mensen naar de boorplatforms waar olie en gas worden gewonnen. De Noorse luchtvaartautoriteit heeft een vliegverbod uitgevaardigd voor het type helikopter dat is neergestort. Het verbod geldt tot nader order.

Eerder had oliemaatschappij Statoil al aangekondigd alle helikopters van hetzelfde type aan de grond te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl