NOS Nieuws

'Huurder draait alsnog op voor bemiddelingskosten'

Huurders in de vrije sector betalen indirect nog steeds bemiddelingskosten, zegt verhuurplatform Pararius. Tot vorig jaar vroegen veel makelaars bemiddelingskosten aan een huurder, maar in oktober bepaalde de Hoge Raad dat een makelaar geen 'twee heren mag dienen' en dus voortaan alleen bemiddelingskosten aan de verhuurder mag vragen.

Door het arrest komen de bemiddelingskosten van de makelaar nu altijd terecht bij de verhuurder, maar die verrekenen die volgens Pararius door in de maandhuur. Huurders zijn daardoor alsnog de dupe. "Het besluit van de Hoge Raad heeft dus volgens ons geleid tot een averechts effect", zegt Jasper de Groot van Pararius.

Record

De huurprijzen in de vrije sector stegen afgelopen kwartaal met 6,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Want net als op de koopmarkt is de vraag in bepaalde gebieden groot. In Amsterdam bijvoorbeeld, kost een huurwoning van 100m2 ongeveer 2200 euro per maand. "Nog nooit eerder waren de huurprijzen in Amsterdam zo hoog."

De huurprijzen in de hoofdstad liggen gemiddeld 50 procent hoger dan de huurprijzen in de vijf andere grote steden. "In zulke gebieden is de vraag zo groot dat huurders niet anders kunnen dan de hogere huurprijzen accepteren", legt De Groot uit.

Huurprijzen vrije sector

StadPrijs per m2Stijging Q1 2016
Amsterdam€ 22,34+ 11,5%
Den Haag€ 14,30+ 6%
Eindhoven€ 12,67+ 4,9%
Rotterdam€ 13,66+ 7,8%
Tilburg€ 9,77- 3,6%
Utrecht€ 15,26+ 8,2 %

De Groot raadt huurders aan een 'aanhuurmakelaar' in de arm te nemen. Die komt op voor de belangen van de huurder. De Groot: "De bemiddelingskosten voor een aanhuurmakelaar zijn meestal een maand huur, maar hij weet meestal ook een percentage van de huurprijs af te onderhandelen. Dus je verdient het uiteindelijk wel weer terug."

Woonbond

Overigens ziet de Woonbond niet direct een verband tussen de stijgende huurprijzen en de verboden bemiddelingskosten. "Of verhuurders dat inderdaad doen, is moeilijk te achterhalen. In de vrije sector mag een verhuurder immers zelf bepalen wat hij aan huur vraagt", legt Marcel Trip van de Woonbond uit. "Volgens ons zijn de prijsstijgingen vooral te wijten aan de grote schaarste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl