Zo kun je je huurbemiddelingskosten terugkrijgen

Honderden euro's kan het kosten: een bemiddelingsbureau of een huurmakelaar die je helpt een huis te zoeken. En vaak mogen ze dat geld helemaal niet van je vragen.

Makelaars vragen vaak bemiddelingskosten aan huurders, terwijl ze ook worden betaald door verhuurders. En dat mag niet.

Krijg ik mijn geld terug?

Heb jij de afgelopen vijf jaar geld betaald aan zo'n bureau of een huurmakelaar? Dan kan je dat geld nu in veel gevallen terugvragen. De Woonbond stuurt vanaf vandaag deurwaarders af op huurmakelaars om je daarmee te helpen. Je moet dan wel lid zijn van de bond.

Online kun je checken of jij kans maakt om je geld terug te krijgen. Dat kan maximaal vijf jaar na de betaling. De Woonbond denkt dat ruim 100.000 huurders hun geld terug kunnen vragen.

Dennis (38) benaderde een paar jaar geleden een bemiddelingsbureau om een appartement te huren. Dat kostte hem zo'n 850 euro. "Je weet dat het uitknijperij is. Het voelt niet goed, maar je wil toch een dak boven je hoofd. Ze hebben me onterecht op kosten gejaagd."

De huurder schakelde zelf een juridisch bureau in en heeft nu, na een jaar steggelen, bijna al z'n geld terug. "Ik begrijp best dat je administratiekosten moet betalen, maar dit was wel heel gortig."

37 miljoen euro

De Woonbond denkt dat huurders jaarlijks 37 miljoen euro kwijt zijn aan onterechte kosten. Volgens Dennis een ongelooflijk bedrag. "Dat geeft ook aan wat voor business dit is." Wie een deurwaarder van de bond wil inschakelen, moet wel eerst zelf een terugvorderingsbrief sturen.

Het geld terugvragen kan nog niet zo lang: pas een maand geleden besliste de Hoge Raad dat de extra kosten niet mochten. De reden: je mag niet opgezadeld worden met een hoge rekening terwijl de huurmakelaar eigenlijk voor de verhuurder werkt.

Deel artikel: