NOS Nieuws

Van der Steur: zware criminaliteit altijd via rechter

Van der Steur: zware criminaliteit altijd via rechter aanpakken

Minister Van der Steur heeft twijfels bij het aanpakken van drugscriminelen buiten de rechter om. "Ik vind dat onwenselijk als het betekent dat er een lagere straf wordt gegeven voor bepaalde vormen van criminaliteit."

Eerder vandaag werd bekend dat het Openbaar Ministerie en de politie in Noord-Brabant bij drugscriminaliteit steeds vaker gebruik maken van de ZSM-aanpak (Zo Snel Mogelijk). Er worden dan - buiten de rechter om - afspraken gemaakt met een drugscrimineel.

Die afspraken gaan dan bijvoorbeeld over het in beslag nemen van geld of goederen. Dat is volgens deskundigen soms effectiever dan het voeren van een jarenlange procedure.

Tot nu toe werd de methode al wel toegepast bij lichtere vergrijpen als winkeldiefstal, maar volgens 'Noord-Brabant' werkt het ook bij zwaardere vergrijpen door drugscriminelen.

Zware criminaliteit

De minister van Veiligheid en Justitie zegt dat het vaker toepassen van de ZSM-aanpak een afweging is, die het OM mag maken. "Het OM in Nederland is onafhankelijk." Maar hij wil wel in gesprek met de landelijke leiding van het OM om precies te horen hoe vaak en bij welke delicten de aanpak kan worden ingezet.

"Ik denk dat het een belangrijk uitgangspunt is van ons beleid dat zware criminaliteit gewoon via de rechter moet worden bestraft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl