Anders Breivik vorige maand tijdens de rechtszaak
NOS Nieuws

Noorwegen in beroep in zaak-Anders Breivik

Het Openbaar Ministerie in Noorwegen gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank vorige week, in de zaak die Anders Breivik had aangespannen over de leefomstandigheden in de gevangenis. De Noorse minister van Justitie Anders Anundsen had het Openbaar Ministerie gevraagd om in beroep te gaan.

De rechtbank oordeelde vorige week dat Noorwegen de rechten van Breivik in de gevangenis schendt. Zo vindt de rechtbank de eenzame opsluiting van Breivik te ver gaan. Volgens de rechter worden zijn mensenrechten geschonden, omdat hij 22 tot 23 uur per dag vastzit in een isoleercel, bestaande uit drie ruimtes.

Anders Breivik zit een celstraf uit van 21 jaar wegens de bomaanslag in Oslo en de moorden op het eiland Utoya. Daarbij werden vijf jaar geleden 77 mensen gedood. Breivik wil nu via de rechter afdwingen dat hij meer bewegingsvrijheid en privacy krijgt.

Op dat eerste punt gaf de rechter Breivik gelijk. De rechtbank stelt dat een "onmenselijke en vernederende behandeling ook verboden is voor massamoordenaars en terroristen." De rechter ging niet mee in het verzoek van Breivik om meer privacy, bijvoorbeeld als hij bezoek krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl