Rechten Breivik geschonden in gevangenis
De rechten van massamoordenaar Anders Breivik worden geschonden in de Noorse gevangenis, heeft de rechtbank bepaald. Breivik had een proces aangespannen tegen de Noorse staat omdat hij al meer dan 4,5 jaar in een isoleercel zit.
Breivik zit een celstraf van 21 jaar uit voor de moord op 77 mensen in Oslo en op het eiland Utoya in 2011. Hij heeft gevraagd om meer bewegingsvrijheid en privacy. Hij beroept zich hierbij op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Onmenselijk
De rechtbank stelt hem in het gelijk wat betreft de onmenselijke behandeling. De rechter stelt dat een "onmenselijke en vernederende behandeling verboden is, ook voor massamoordenaars en terroristen".
De rechter vindt de voortdurende eenzame opsluiting te ver gaan. "Zeker omdat geen poging is gedaan om de beveiliging omlaag te schroeven, terwijl hij zich gedraagt als een modelgevangene", aldus de rechtbank.
Breivik kreeg niet op alle punten gelijk. Hij is nooit alleen met zijn bezoek en hij vindt dat daarmee zijn privacy geschonden wordt, maar daar gaat de rechter niet in mee.
Wel is de Noorse staat veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, omgerekend zo'n 36.000 euro.
Verbazing
De advocaten die de staat vertegenwoordigen zijn verbaasd over de uitspraak. Ze overwegen in hoger beroep te gaan.
De advocaat van Breivik vindt dat zijn cliënt nu in ieder geval meer contact moet krijgen met medegevangenen. Wat Breivik zelf van de uitspraak vindt, zei de advocaat niet.
Een van de mensen die het bloedbad op Utoya overleefde, gaf op Twitter aan blij te zijn met het vonnis. Volgens hem toont dit aan dat de Noorse rechter de mensenrechten respecteert, ook in extreme gevallen.
De 37-jarige Anders Breivik werd in 2012 veroordeeld voor meervoudige moord en terrorisme. Hij pleegde in de zomer van 2011 een aanslag in Oslo en een massamoord tijdens een zomerkamp voor jongeren het eilandje Utoya.
In totaal vielen er door zijn hand 77 doden, voornamelijk minderjarigen. Hij werd gedreven door extreem-rechtse ideeën die hij nog steeds aanhangt; bij de start van dit proces bracht hij in de rechtszaal de Hitlergroet, toen hem de handboeien waren afgedaan.