Vreugde bij de spelers van Juventus
NOS Voetbal

Milaan en Rome kijken lijdzaam toe bij vijfde titel Juventus

De vijfde landstitel van Juventus op rij onderstreept maar weer eens de dominantie van de club binnen de Italiaanse landsgrenzen. De voormalige voetbalbolwerken Milaan en Rome moeten lijdzaam toezien hoe de afstand met de club uit Turijn alleen maar groter wordt. Alleen Napoli, met topscorer Gonzalo Higuaín, kon dit seizoen enigszins in de buurt blijven van de landskampioen uit Turijn.

In Milaan is het geld op. Eigenaar Silvio Berlusconi wil al langere tijd een groot deel van zijn aandelen verkopen. Het geld, waarschijnlijk uit Azië, moet worden gebruikt voor nieuwe investeringen. De voormalig politicus was lange tijd in gesprek met de Thaise zakenman Bee Taechaubol. Een deal voor 500 miljoen euro is inmiddels van de baan.

AC Milan staat drie wedstrijden voor het einde van de competitie op de zesde plaats. Het verschil met Juventus is 32 punten.

Ze proberen wanhopig de aandelen van Milan in Azië te slijten, maar ze willen wel zelf de macht houden.

Emile Schelvis over de crisis bij AC Milan

"Er is een enorme crisis bij AC Milan", zegt Emile Schelvis, kenner van het Italiaanse voetbal. "Eigenaar Berlusconi is dementerend, maar hij heeft wel nog steeds de macht. Algemeen directeur Adriano Galliani, de rechterhand van Berlusconi, zie ik vaak op de tribune zitten, hij gaat kapot daar."

"Ze proberen wanhopig de aandelen van Milan in Azië te slijten, maar ze willen wel zelf de macht houden", aldus Schelvis. "De directie heeft de trainers Clarence Seedorf en Filippo Inzaghi al snel ontslagen en de trainer die er nu zit, Christan Brocchi, is ook geen lang leven beschoren."

Silvio Berlusconi (l) en Adriano Galliani (r) op de tribune in San Siro

Inter staat op de vierde plek met een achterstand van 21 punten. De roemruchte club is eigendom van Erick Thohir. De Indonesische zakenman heeft de afgelopen jaren nauwelijks geïnvesteerd en wil de club alweer verkopen.

Ook in Rome valt er de laatste jaren weinig te vieren. Lazio Roma staat op de negende plaats met een achterstand van 37 punten. Bij Lazio duikt het bezoekersaantal dit seizoen regelmatig onder de 20.000. Stadsgenoot AS Roma hield de strijd enigszins vol; de ploeg van routinier Francesco Totti staat derde op 14 punten afstand.

Mario Mandzukic, de gevierde man bij Juventus

"Vernieuwing is het toverwoord in Turijn", zegt Alessandra Bocci, verslaggeefster van La Gazzetta dello Sport. "De club is niet bang om vernieuwing door te voeren, waar andere clubs bang zijn voor reacties van de achterban. Allesandro del Piero was een clubicoon, maar toch nam Juventus afscheid van hem."

Afgelopen zomer vertrok de grote roerganger Andrea Pirlo naar New York. Arturo Vidal werd bij Bayern München de vervanger van Bastian Schweinsteiger. En de Argentijn Carlos Tévez keerde terug naar zijn geboorteland. De vervangers voldeden dit seizoen allemaal. Sami Khedira kwam over van Real Madrid, Mario Manduzukic (Atlético Madrid) moest de vervanger van Tevez worden.

Ook de twee andere nieuwkomers, de Argentijnse aanvaller Paulo Dybala (Palermo) en de Colombiaan Juan Cuadrado (Chelsea) hadden hun bijdrage aan de landstitel.

Bij Juventus overheerst de rust. De club heeft zich knap hersteld van de crisis die er was na het omkoopschandaal.

Alessandra Bocci, verslaggeefster La Gazzetta dello Sport

"Met name bij de Milanese clubs is het onrustig", analyseert Bocci. "Bij Juventus overheerst de rust. De club heeft zick knap hersteld van de crisis die er was na het omkoopschandaal."

"Giuseppe Marotta doet goed werk als technisch directeur. Andre Agnelli is de bevlogen voorzitter. Daar komt bij dat Juventus als enige club in Italië een eigen stadion heeft. Dat vormt een vaste bron van inkomsten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl