Met een dyslexieverklaring krijg je als student meer tijd voor toetsen en examens
NOS Nieuws

Kabinet onderzoekt makkelijke dyslexieverklaringen

Het kabinet start een groot onderzoek naar het eenvoudig verkrijgen van dyslexieverklaringen. Dat schrijven de ministers Bussemaker en Schippers en staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer.

Nog voor de zomervakantie laten zij in alle onderwijssectoren een quick scan, een snelle inventarisatie, uitvoeren naar aantallen leerlingen en studenten met een dyslexieverklaring. Ook wordt onderzocht welke faciliteiten deze leerlingen en studenten hebben gekregen.

De Onderwijsinspectie onderzoekt verder de oorzaak van de stijging van het aantal aangepaste examens. En scholen krijgen duidelijker instructies hoe te beoordelen of een dyslexieverklaring wel betrouwbaar is. Zij moeten een grotere rol gaan spelen "bij het indammen van de stroom dyslexieverklaringen", zeggen de bewindspersonen.

Diepgravend onderzoek

Het kabinet reageert op de uitzending van televisieprogramma Rambam. Daarin kregen de programmamakers zonder al te veel moeite een verklaring, op naam zelfs van Onderwijs-minister Bussemaker. Een verklaring levert een leerling of student meer tijd voor toetsen en examens op.

De ministers nemen de zaak hoog op. "We starten zo snel mogelijk, bij voorkeur nog voor de zomer, met een diepgravender onderzoek naar de kwaliteit van de verklaringen en de deskundigen die de verklaring afgeven."

Weerbarstige problematiek

Het kabinet werkt ook aan de wens van de Tweede Kamer om eisen te stellen aan de deskundigenverklaring van specialisten, die het oordeel 'dyslectisch' over een student geven. Daarvoor vindt er overleg plaats met psychologen en orthopedagogen die die verklaringen afgeven en de Onderwijsinspectie.​

"Het blijft een weerbarstige problematiek", zeggen de bewindslieden. Maar ze hopen de stroom met deze maatregelen "in te dammen en terug te brengen naar normale proporties".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl