Studeren met een beperking

Nog moeilijker studeren met ADHD of dyslexie

Studeren met dyslexie of ADHD was al niet makkelijk, maar de strengere regels op hbo's en universiteiten maken het er alleen maar moeilijker op. Daardoor is het aantal studenten dat zo'n beperking meldt, gestegen, staat in de Gebruikerstoets studeren met een handicap 2015. Ruim 22.000 studenten vulden daarvoor een enquête in over hun opleiding.

"Studenten moeten sneller hun punten halen en de studie afmaken", zegt Frank Steenkamp van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI). "De laatste vijf jaar zien we daardoor steeds meer mensen met een beperking."

  • CHOI 2015
    De beste universiteiten om te studeren met een beperking
  • CHOI 2015
    De beste grote hogescholen om te studeren met een beperking
  • CHOI 2015
    De beste middelgrote hogescholenom te studeren met een beperking
  • CHOI 2015
    De beste kleine hogescholenom te studeren met een beperking

Studenten beroepen zich sneller op handicaps of ziektes. "Eerder losten die studenten het zelf wel op, dan studeerden ze gewoon wat langer. Maar dat kost tegenwoordig geld. Dus willen studenten met een beperking daar erkenning voor."

Het aantal studenten met zo'n beperking is gestegen, van 6,5 naar 9,4 procent. En daardoor ontstaat nog een probleem, want dat kan de begeleiding niet aan.

Beperkingen bij het studeren

Dyslexie22%
Concentratieproblemen13%
Vermoeidheid10%
Psychische problemen9%
ADHD8%
Chronische pijnklachten5%
Migraine/hoofdpijn5%
Longziekten4%
Autisme e.d.3%
Artrose, reuma2%
Overig19%

Docenten zijn goed

Voor begeleiding kan je tegenwoordig het beste op het hbo zijn, daar hebben ze de achterstand op de universiteiten ingehaald. Studenten zijn vooral blij met de docenten: die zijn begripvol en hebben meer kennis van de beperkingen.

Studenten zijn nog wel kritisch op de voorzieningen op school, zegt Steenkamp: "Multiplechoicetoetsen zijn bijvoorbeeld heel lastig voor mensen met dyslexie. Zij moeten een vraag soms wel vijf keer lezen en hebben daarom meer tijd nodig voor een toets. Tijd die ze niet altijd krijgen."

De Wageningen Universiteit heeft de minst strenge regels over studiepunten en langstudeerders. Dat helpt als je studeert met een handicap of ziekte.

Frank Steenkamp

Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) krijgen studenten wél veel extra's als ze een beperking hebben, vertelt Dionne Plecht: "Ik gebruik bijvoorbeeld Kurzweil, dat is software speciaal voor dyslectici. Ik krijg voor toetsen extra tijd, groter papier en ik maak ze in een apart lokaal."

Vaak weten studenten niet welke mogelijkheden er zijn. Renske Beldhuis studeert bij Saxion in Enschede en is dyslectisch. "Ik krijg een half uur extra tijd op toetsen van drie uur en een kwartier extra op toetsen van anderhalf uur. Verder weet ik eigenlijk niet of je bij ons meer voorzieningen hebt, ik heb nooit voorlichting gehad."

Deel artikel: