Betogers tegen de amnestie deze week voor het parlementsgebouw in Skopje
NOS Nieuws

Macedonië raakt verder af van lidmaatschap EU

De Oostenrijkse Eurocommissaris Johannes Hahn zegt dat Macedonië verder verwijderd raakt van lidmaatschap van de EU, en dat de EU wel gedwongen is 'verdere stappen' te overwegen. Welke die stappen zouden zijn, zei hij niet.

Macedonië verkeert in een politiek crisis, die is verergerd toen president Gjorge Ivanov vorige week dinsdag amnestie verleende aan 56 politici die betrokken zijn bij een groot afluisterschandaal.

Het is de Europese Unie niet gelukt de belangrijkste politieke partijen van Macedonië bij elkaar te brengen om de crisis op te lossen. De EU-delegatie in Macedonië had de partijen uitgenodigd voor gesprekken in Wenen met de Eurocommissaris voor Uitbreidingszaken, Johannes Hahn en drie leden van het Europarlement.

Mislukt

Maar de EU-vertegenwoordigers en de belangrijkste oppositiepartij konden het niet eens worden over de voorwaarden voor die gesprekken. De sociaal-democraten wilden alleen praten als president Ivanov de amnestie zou intrekken. De amnestie heeft de afgelopen dagen geleid tot felle protesten in Macedonië.

De sociaal-democratische partij wil ook dat de vervroegde verkiezingen die zijn uitgeschreven voor 5 juni worden uitgesteld totdat ze ‘vrij en eerlijk’ kunnen verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl