President Ivanov vanmiddag op de persconferentie
NOS Nieuws

Oppositie Macedonië eist aftreden president

De oppositie van Macedonië eist dat president Gjorge Ivanov aftreedt. De president kondigde vandaag aan dat hij de politici die verdacht worden van betrokkenheid bij een groot afluisterschandaal niet vervolgt. Oppositieleider Zoran Zaev vergeleek dit besluit met een staatsgreep.

"Als hij niet aftreedt, leidt hij het land naar de ondergang", zei Zaev. "We zullen doen wat we kunnen om dat te voorkomen."

Ook de Eurocommissaris voor Uitbreiding, Johannes Hahn, heeft het besluit van president Ivanov veroordeeld en vraagtekens gezet bij de geloofwaardigheid van de komende verkiezingen. Hij zei dat het optreden van de Macedonische regering het lidmaatschap van de EU niet dichterbij brengt.

Kwelling

Ivanov wil met het stopzetten van het onderzoek een einde maken aan "een kwelling voor Macedonië", zei hij op een persconferentie. Het land is al meer dan een jaar in de ban van het afluisterschandaal. "Ik heb besloten gebruik te maken van mijn grondwettelijke rechten om een eind te maken aan de politieke crisis." Hij zei dat hij dat deed in het belang van het land.

Ivanovs eigen partij, de conservatief-christelijke VMRO-DPMNE, is het "hartgrondig oneens" met het besluit van de president. "Dit belemmert onze pogingen om alle constructies, leugens en manipulaties bloot te leggen die ons volgens een vooropgezet plan in diskrediet proberen te brengen", zegt de partij in een verklaring.

Ook de voormalig voorzitter van het Macedonische constitutioneel hof reageert afwijzend. "Dit is het laagste en meest verachtelijke wat hij kon doen. Dit doet alle jarenlange pogingen van de lokale en internationale autoriteiten teniet om de situatie in het land te normaliseren."

Manipulatie

De oppositie onthulde vorig jaar dat de telefoons van zo'n 20.000 mensen jarenlang waren afgetapt. Dat zou zijn gebeurd op verzoek van de vorige premier, Nikola Gruevski, net als Ivanov van de VMRO-DPMNE. Met de verkregen gegevens kon de regering volgens de oppositie journalisten en rechters controleren en verkiezingen manipuleren.

Er volgden massale demonstraties onder aanvoering van oppositieleider Zoran Zaev tegen de regering-Gruevski. Een schietpartij tussen de Macedonische politie en Albanese militanten in de stad Kumanovo in mei, waarbij 22 mensen omkwamen, bracht de premier verder in het nauw.

Onderzoek

Mede onder druk van de Europese Unie werd een onderzoek ingesteld en in de zomer werd besloten om in juni dit jaar vervroegde verkiezingen te houden. Gruevski trad in januari af. Hij en zijn partij houden vol dat ze niets illegaals hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl