Vogels leggen hun eieren steeds eerder, ook de Zanglijster
NOS Nieuws

Vogels leggen geen ei meer in mei

Het gezegde "In mei leggen alle vogels een ei" kan de prullenbak in. Vogels leggen namelijk steeds vroeger eieren. Ze doen dat zodra het warm wordt en er genoeg te eten is. In april zijn er al voldoende insecten en wormen.

"Door de klimaatverandering komt de rupsenpiek eerder. Vogels zijn afhankelijk van rupsen bij het grootbrengen van hun jongen", zegt Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek. "Doordat er eerder in het jaar veel rupsen zijn, moeten vogels ook eerder hun eieren gaan leggen."

Uit onderzoek van Sovon blijkt dat koolmezen hun eieren tien dagen eerder leggen dan 35 jaar geleden. Daarnaast leggen koolmezen een ei minder dan toen. "Waarschijnlijk hebben ze zich niet helemaal aangepast aan de vervroegde rupsenpiek, vandaar dat er een eitje minder wordt gelegd. Zo blijft er genoeg eten over voor de kuikens", zegt De Jong.

De bosuil legt zijn eieren al in januari, maar dat heeft niets met klimaatverandering te maken

Niet alle vogels worden beïnvloed door klimaatverandering. Roofvogels zoals de bosuil zijn niet afhankelijk van een rupsenpiek en kunnen in de winter genoeg eten verzamelen. Bosuilen leggen hun eieren al in januari.

Voor andere vogels geldt dat ze zich moeten aanpassen aan de klimaatverandering. Zij leggen de eitjes ieder jaar een beetje eerder, dat is ook te zien op de webcams van de Vogelbescherming.

Verslaggever Mattijs van de Wiel zegt daarom ook: "In mei leggen vogels hun ei, maar als ze wil, kan het ook in april."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl