Een koolmees heeft de broedkast met webcam gevonden
NOS Nieuws

'Big Brother' met vleugels: lief en leed in het vogelnest

Vogelliefhebbers hoeven deze lente haast niet meer de deur uit. Via Vogelbescherming Nederland kun je vanaf vandaag voor de tiende keer via webcams meekijken naar broedende vogels. Er hangen dit jaar twaalf cameraatjes op broedplekken. Vorig jaar waren dat er nog acht. Toen keken er 1,2 miljoen mensen naar de webcams.

Zo kun je van achter je computer meekijken met het lief en leed van de bosuil, kerkuil, slechtvalk, steenuil en ooievaar. Ook kleinere vogels zoals de koolmees en spreeuw krijgen te maken met Big Brother.

Nieuw dit jaar zijn de live beelden vanuit een tuin van de Vogelbescherming die zicht biedt op een voederplek. Ook is er een camera bij een boer in een weiland. Daar zijn weidevogels te spotten zoals de grutto, kievit en de tureluur.

De nestkasten zijn nu nog vaak leeg, maar zo af en toe is er iets te zien. "Een mannetjes-koolmees slaapt 's nachts al in de kast, dus als je de webcam vanavond opzoekt, dan zie je waarschijnlijk een klein pluizenbolletje zitten", vertelt Kees de Pater van de Vogelbescherming in Vroege Vogels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl