De Mexicaanse president Peña Nieto
NOS Nieuws

President Mexico wil mediwiet legaliseren

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto zegt open te staan voor het legaliseren van wietgebruik voor medische en wetenschappelijke doeleinden. Hij kondigde aan dat zijn regering de komende dagen met nieuwe voorstellen komt.

Peña Nieto deed zijn uitspraken tijdens een speciale VN-sessie in New York. Daar zijn wereldleiders bijeengekomen om voor het eerst in twee decennia te spreken over de 'War on drugs', een term geïntroduceerd door de Amerikaanse president Nixon in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De bijeenkomst stond op de agenda voor 2019, maar onder druk van Zuid- en Midden-Amerikaanse landen is die naar voren gehaald.

Volksgezondheidsprobleem

De Mexicaanse president is altijd een tegenstander geweest van het legaliseren van drugs, maar hij brak in New York een lans voor aanpassing van de manier waarop wereldwijd wordt omgegaan met het drugsprobleem. Peña Nieto zei dat gebruikers niet moeten worden gecriminaliseerd. "Drugsgebruik is een volksgezondheidsprobleem."

Tegelijkertijd pleitte hij voor een harde aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit, zoals de kartels in zijn land. Hij wil de goede elementen van de wereldwijde strijd tegen het drugsprobleem behouden en overboord gooien wat niet werkt. "We moeten flexibel zijn en niet blijven hangen in een idee dat niks oplevert. Door een verbod op drugs is er wereldwijd niet minder geproduceerd, verhandeld of gebruikt", stelde Peña Nieto.

De drugsoorlog heeft in het laatste decennium aan meer dan 100.000 mensen het leven gekost in Mexico.

Colombia, Uruguay

Vorig jaar deed de hoogste Mexicaanse rechtbank een uitspraak die liberalisering van de Mexicaanse drugswetten mogelijk maakt. Sindsdien is de steun voor het legaliseren van medische wiet groeiende in het land.

Het zou niet het eerste Latijns-Amerikaanse land zijn dat zijn drugswetten liberaliseert. Colombia legaliseerde het gebruik van medische wiet eind vorig jaar. Uruguay besloot in 2013 om wietteelt te legaliseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl