Yuri van Gelder tijdens WK turnen vorig jaar
NOS Sport

Eindelijk kan Van Gelder een keer naar de Spelen

Hij werd wereldkampioen, vice-wereldkampioen en drie keer Europees kampioen, maar nog nooit was ringenspecialist Yuri van Gelder actief op de Olympische Spelen. Sinds afgelopen weekend lijkt die vloek voorbij.

Door de olympische kwalificatie van de Nederlandse turners mogen er vijf mannen naar Rio. Van Gelder behoorde tot dusverre niet tot de selectie, omdat er met het oog op kwalificatie voor het sterkste allroundteam werd gekozen.

Oranje is als team echter niet goed genoeg voor een medaille op de Spelen, daarom zal de bond ongetwijfeld vijf specialisten sturen om zoveel mogelijk toestelfinales te halen. Van Gelder, medaillekandidaat op ringen, weet het: ze kunnen niet om hem heen.

"Ik stond te juichen natuurlijk. Een klein beetje geëmotioneerd was ik ook wel. Er kwamen tranen, ja. Dat mag je best weten", haalt hij het moment terug waarop hij dankzij de Braziliaanse topturner Artur Nory via Periscope zag dat Nederland voor het eerst sinds 1928 ook als team naar de Spelen gaat.

"Individueel pluk ik daar de vruchten van. Na al die jaren vechten, strijd en het missen van de Spelen is het dan eindelijk gelukt", aldus de bijna 33-jarige wereldkampioen van 2005.

Bij de vorige Spelen moest Van Gelder zich individueel plaatsen. Voor 2004 was hij afhankelijk van een wildcard die hij niet kreeg, voor 2008 moest hij wereldkampioen worden maar werd hij tweede en voor 2012 gooide een valpartij roet in het eten.

De NK in Ahoy op 25 en 26 juni zullen de laatste horde zijn. Daar moet hij op ringen zijn niveau halen om op papier aan de selectiecriteria te voldoen. "Het gaat nu echt beginnen", aldus Van Gelder in de nadagen van zijn carrière.

Van Zetten: als de bondscoach denkt zoals ik, dan gaat Yuri

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl