Er zijn meer huurwoningen voor asielzoekers nodig
NOS Nieuws

Dijsselbloem beklaagt zich over vluchtelingenbrief grote steden

Minister Dijsselbloem vindt de dreigementen van de vier grote steden over de opvang van vluchtelingen vreemd. Gisteren dreigden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de afspraak over de huisvesting van 8000 asielzoekers met een verblijfsvergunning te verscheuren. Ze hebben naar eigen zeggen honderden miljoenen euro's meer nodig dan het kabinet biedt.

Bij RTL Z omschreef Dijsselbloem het dreigement van de steden als "een gekke brief, die weinig gepast is". Hij benadrukte dat het kabinet nog met de gemeenten praat over de uitvoering van de afspraak en volgens hem verloopt dat overleg constructief.

Doorstroming het echte knelpunt

De minister van Financiën zei dat het gebrek aan doorstroming uit asielzoekerscentra naar de gemeenten het echte knelpunt is. Volgens Dijsselbloem is de kritiek van de gemeenten dat het rijk tekortschiet merkwaardig. "Je zou bijna het tegenovergestelde kunnen beweren. Maar dat is niet constructief."

Ik laat me niet door een media-offensief en een dreigende brief onder druk zetten.

minister Dijsselbloem

De minister zei verder dat hij zich niet onder druk laat zetten door "een media-offensief". Hij erkent dat het grote aantal vluchtelingen gevolgen heeft voor de kosten van gemeenten, maar hij wil zich niet vastleggen op concrete bedragen. Dijsselbloem benadrukte dat er al extra geld naar de gemeenten is gegaan voor de opvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl