Enrico Gasparotto wint de 51e editie van de Amstel Gold Race.
NOS Wielrennen

Gasparotto weer de beste in Amstel Gold Race

De Italiaan Enrico Gasparotto is voor de tweede keer winnaar geworden van de Amstel Gold Race.

De Wanty-renner, die de WorldTour-koers door de Limburgse heuvels ook in 2012 won, bleef de Deen Michael Valgren voor in een sprint-a-deux. De Italiaan Sonny Colbrelli voerde het uitgedunde peloton aan, dat drie seconden later finishte.

Gasparotto sprint naar winst in Gold Race

De 51ste uitgave van de Amstel Gold Race kende een koersverloop dat voor de enige Nederlandse WorldTour-klassieker gebruikelijk is, want de topfavorieten hielden zich aanvankelijk gedeisd.

Weliswaar was er al voor de officiële start leven in de brouwerij (Fabio Felline brak in de neutrale zone zijn neus bij een ongelukkige buiteling), maar daarna was het lang wachten op spektakel.

Felline komt hard ten val vlak voor start Gold Race

Pas op ruim 60 kilometer van de finish was er weer wat reuring in het peloton, dat al urenlang gedoseerd in de achtervolging was op een elftal vroege vluchters.

Stef Clement ging in het tot leven gekomen pak keihard onderuit en ook Maurits Lammertink en Grega Bole kwamen ten val.

Zware valpartij voor Stef Clement

De Keutenberg eiste op 30 kilometer van de meet zijn tol in de favorietengroep. Zo losten onder anderen drievoudig winnaar Philippe Gilbert, Michal Kwiatkowski (de winnaar van 2015) en Tom Dumoulin (na een lekke band). In de slotfase gaf Kwiatkowski zelfs op.

Vooraan was na de voorlaatste passage van de Cauberg (op 18 kilometer van de meet) nog een vijftal over, maar op 13 kilometer van de finish werden Laurens de Vreese, Matteo Montaguti, Matteo Bono, Alex Howes en Larry Warbasse als laatsten opgeraapt, waarna een flink uitgedund peloton aan de finale begon.

Finale

Kreuziger, die in 2013 de Gold Race won, ging in de straten van Valkenburg in de aanval, maar kreeg nauwelijks ruimte. De Tsjech werd overvleugeld door de Belg Tim Wellens, die snel een gaatje sloeg van ongeveer twintig seconden.

De laatste beklimming van de Cauberg was Wellens echter te machtig. Hij werd gepasseerd door Gasparotto en Valgren. De Italiaan had nog genoeg over om in Berg in Terblijt de Deen te verslaan in een machtige sprint en zo de Gold Race net als in 2012 te winnen.